-MENÜLER ve ARAÇLAR 6-
TYPE TOOL ve ÖZELLIKLERI HAKKINDA KISA KISA
Type Tool penceresi içindeki ayarlardan bir kismi yazinin tümüünr bir kismi ise sadece imlecinle seçtiginiz harflere etki etmektedir.Örnegin “Color” özelliginde yaptiginiz degisiklik bir kisim harfleri seçmis olmaniza ragmen tüm yaziya etki edecektir.”Anti-alias” özelligindeki bir degisiklik de yine tüm yazimiza etki edecektir.
Bu iki özelligimiz disinda kalanlar sadece seçtigimiz harflere etki etmektedir.Örnegin “size” ile sadece seçtiginiz harflerin boyutunu degistirebilirsiniz. “baseline” ise sadece seçtiginiz harflerin satir alt çizgisine uzakligini belirleyebilir veya “tracking” ile seçtiginiz harfler arasindaki uzakligi degistirebilirsiniz.
TYPE TOOL ve TRANSFORM
Geçen derslerde ögrendiginiz “transform” çesitleri ve “type tool” özelliklerini kullanarak bir uygulama yapmanizi isteyecegim.”type tool” araci ile birlikte “tracking,baseline,size” özelliklerini her harf için farkli degerlere sahip olacak sekilde kullanmanizi ve olusan yazimiza tüm “transform” sekillerini (scale,rotate,skew. distort,perspective)kullanmanizi isteyecegim.Ancak bu islemleri uygularkenbir sorun ile karsilasacaksiniz.Hadi siz deneyin hemen ardindan dersimize devaö edelim ve sorunu çözelim.
“Transform” islemleri esnasinda karsilasmanizi bekledigim sorun yazimiza “distort” ve “perspective” araçlarinin uygulanamamasidir..Bu araçlarin uygulanacagi cisim önceden de belirttigimiz gibi vektör olmayan solid yüzeylerdir.”Text Tool” ile ürettigimiz. Yazimiz sold degil vektöreldir.Bu vektörel cismi solide çevirebilmek için “Layer” menüsünden “Type” seçeneginin altindaki “Render Layer” komutunu kullanmaniz yeterlidir.Artik “distort” ve “perspective” özelliklerinide uygulayabilirsiniz.
RENKLER ve PHOTOSHOP
Photoshop birçok konuda oldugu gibi renkler konusunda da rakiplerine fark atiyor.Hiç vakit kaybetmeden bu essiz araçlarin kullanimlarina geçiyorum.Bilinçli ilerleyen bir photoshop kuillanicisi olmak için lütfen su araçlarin üzerinde vakit harcayiniz.”Levels. Brightness/Contrast, Hue/Saturation, Invert” .Bu araçlar en temelleri olup en çok kullanilanlardir.
Levels:”Image” menüsünde ve “Adjust” seçeneginde bulunur.RGB modunda çalisirkeni 4 channel (kanal) seçenegi ile dökümanimizdaki renk araliklarini ve minimum,maksimum degerlerini ayarlamamizi saglar.R (red) modunda iken kirmizi, G(green) modunda iken yesil, B (blue) modunda iken mavi renk araligini belirlemeye olanak tanir.Genellikle taradiginiz fotograflarinizin veya Webcam’lar ile aldiginiz görüntülerin orijinal renklerine döndürülmesine kullanabilirsiniz.
Curves: Level mantigi ile aynidir ancak bu kez renk ayarlarini egrilerle yapiyoruz.Egrinin üzerine gelip sol fare tusu ile basili tutup getirmek istedigimiz yere birakiyoruz.Tavsiyem bu araci tek rengin tonlarindan olusan dökümanlarda veya bölgelerde kullanmaniz.Örnegin siyah beyaz bir butona metalik bir görüntü vermek için bu araci kullanmak en dogrusudur.
Color Balance: Özellikle CMYK’dan RGB moduna geçisteki renk degisimlerini; açik, orta ve koyu ton seçenekleri olmak üzere düzeltme yapmakta kullanilir.
Brightness/Contrast: Dökümaninizin aydinlik ve zitlik renk ayarlari üzerinde degisiklik yapmanizi saglar.Tipki televizyonlariimizda oldugu gibi...
Hue/Saturation:Dökümanimizin renk,parlaklik ve aydinlik ayarlarini degistirmemizi saglar.Eger “Colorize” aktif durumda ise aracin kullanimi degisir.Tüm renkleri belirlediginiz rengin tonlarina çevirir.”Hue” renk degerini, “saturation” parlakligi, “lightness” ise aydinligi temsil eder
Desature:Grafigimizi siyah-beyaz hale getirir.
Replace Color:Replace’nin kelime anlami bir seyi yenisiyle degistirmektir.Dökümanimizdaki belirli bir rengi seçip onu diger bir renk ile degistirmemizi saglar
Selective Color:Kirmizi, yesil, sari, mavi mor, beyaz, gri gibi belirli renkleri seçerek dökümandaki miktarlarini ayarladigimiz bir araçtir.Çok kullanisli bir araç olmadigi ve kullanimi pek rahat olmadigi için üzerinde durmuyorum, simdilik sadece ne oldugunu bilmeniz yeterli.
Channel Mixer:Bir CMYK’yi RGB’ye çevirmede yardimci bir araç daha...Grafigimizdeki kirmizi,mavi ve yesillerin miktarlarindaki oynamalaii yapmamizi saglar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder