-MENÜLER ve ARAÇLAR 5-
TYPE TOOL(YAZI ARACI) ve ÖZELLIKLERI
Kullanim amaci grafiklerinize yazilar veya semboller eklemektir. “T” kisa yok tusu ile de ulasabilirsiniz.
Font:Yazi tipimizi belirledigimiz bölüm burasidir.Kullandiginiz sistemdeki fontlari bu bölümde görebilirsiniz. Photoshop’un ayrica kendine ait bir font dizisi bulunmamaktadir,sisteminizdeki yüklü fontlari kullanir.Photoshop’un diger programlara göre eksik bir yönünü ilk defa burada görüyoruz.Çoklu dil (multi language) fontlari desteklememekte ve bu tür fontlari “western” yani ingilizce halleriyle kullaniyor olmasidir. Diger tüm diller için bir yama olmasina ragmen Türkçe bulunmamaktadir.
Ipucu:Türkçe karakter setli bir font bulamadik diyelim.Bu durumda S,Ç,Ö gibi harfler üretmek için ”.” veya ”,” virgülleri harflerin gerekli yerlerine tasiyarak olusturabilirsiniz.Unutmayin nokta veya virgüller farkli katmanda olmali.
Stil:Yazinizin egik,alti çizili,kalin olmasi gibi özelliklerini buradan ayarliyoruz.”Bold” kalina, “Italic” egige, “underline” ise alti çiziliye karsilik gelmektedir.
Underline: Faux Bold, Faux Italic yaziniza font stillerine ek olarak ekstra egiklik, ekstra alt çizgi veya ekstra kalinlik eklemeyi saglamaktadir.
Size:Boyut.Yazimizin boyutunun sayisal olarak girecegimiz bölümdür.Iki birim çesidi vardir; bunlar,point ve pixeldir.Genelde pixel birimi kullanmanizi öneririm.
Tracking:Yazinizin harfleri arasindaki boslugu belirlememizi saglar.”Fractional Widths” seçenegi aktif iken harfler arasindaki bu araliklar birbirine esit degildir.Ancak seçili degilse tüm harfler arasindaki bosluklar birbirine esit olur.”Fractional Widths” özelligini yok sayarsak bu özellikte girdigimiz deger tüm harflere ayni miktarda etki eder.Imlecinizin bulundugu noktanin sagindaki ve solundaki harflerin arasii genisletmek veya daraltmak istiyorsaniz Kerning seçenegi Auto durumda bulunmamali ve bir deger girmelisiniz.Unutulmamasi gereken nokta “Kerning” sadec imlecin bulundugu bosluga etki eder tüm harfler arasindaki bosluga degil.
Baseline:Harfin bulundugu yüksekligin satir tabanina ne kadar uzaklikta olacagi verilir.Sifirin altindaki degerler harfs satir altina isifir üstü degerler ise satir yukarisina götürür.Uygulanabilmesi için harf veya harf kümesi seçilmelidir.
Anti-alias:Geçen sayfalarda anlattigimiz keskin hatlari yumusatma sistemidir.Yumusak görüntülü yazilar yazmak için bu seçenek seçili olmali.Ancak piksel tasarim üzerinde veya renk sayisi çok düsük olmasi gerekli bir grfaik üzerinde çalisiyorsaniz bu özelligi kapatmaniz gerekir.Anti-aliasing seçenekleri etkisizden en etkiliye dogru “None”, “Crisp”, “Strong” ve “Smooth”dur.
Preview:Olusturdugunuz yaziyi grafiginize yeni katman olarak eklemeden önce çizim alaninda öngörümünü yapmanizi saglar.Eger seçili ise ayarlarda yapacaginiz degisiklikler gerçek zamanli olarak çizim ekraninizda izlenebilmektedir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder