16 Temmuz 2008 Çarşamba

Menüler ve Araç Çubukları - 3

-MENÜLER ve ARAÇLAR 3-
1.Effects:Text Tool ile yarattiginiz yazilara,seffaf katmanlardaki objelere ve renk degerine sahip seçim alanlarina (selection) uygulanabilir.Genellikle yazilara gölge verme, neon isigi tarzi parlamalar ekleme gibi amaçlar için kullanilir.
2.Filters:Seffaf katmanlardaki objelere , seffaf olmayan katmanlara. Seçim alanlarina uygulanir.Tek uygulanamadigi birim render edilmemis textler yani metinlerdir.En genis efekt seçenegi bu türde mevcuttur.Eserlerinizi sulu boyaya, pastel boya çalismasina dönüstürmekten tutun da, eski fotgraf götüntüsü haline getirmeye, bulanikligini degistirmeye kadar birçok görsel gelistirme burada mevcuttur.
3.Color Effects(Adjust):Render edilmemis textler hariç her türlü seçenekle birlikte çalisan ,sadece renklere etki eden bir araçtir.Bu araç ile grafikleriniz siyah beyaza dönüstürülebilir, renk sayisi azaltilabilir, parlaklik ve aydinlik ayarlari yapilabilir.Bir nevi kamera objektif ayari gibi düsünürek akilda kalici hale getirmis olabiliriz saniyorum.
4.Layer Effects:Katmanlara farkli geçirgenlik özellikleri vererek olusturulan görsel zenginlik aracidir.Benim kisisel görüsüm, diger efekt tiplerinden daha yararli ve yapayliktan en uzak olan bu araç oldugudur.
>Effects:(Layer menüsünden ulasilit)Bu effectleri uygulamaniz için seffaf bir katmanda geçirgenligi 0 ile 100 arasinda 1 pixel bile olsa boyanmis bir bölgeye ihtiyacimiz var.Yani tamamiyle seffaf bir alana uygulayamiyoruz.Text Tool ile yarattigimiz bir yazi veya sembole bu araci uygulayabilirsiniz.
Effect çesitlerini biraz inceleyelim Bunlar ;Drop Shadow(gölge oyunu), Inner Shadow(iç gölge), Outer Glow (disa parlaklik), Inner Shadow (içe parlaklik),Bevel and Emboss (sev ve kabartma), Color Fill (renge boyamadir)
Drop Shadow:Layer menüsü altinda Effects seçenegi altinda bulunmaktadir.Istediginiz bir alanin gölgesini yaratarak grafiginize boyut kazandirmanizi saglar.Bu araçla ilgili ayarlari ve sonuslari görelim
Opacity:Photoshop genelinde “opacity” geçirgenlik seffaflik anlamina gelmektedir.Baska bir deyisle gölgemizin yogunlugu...Standart degerimiz %75’dir.%100 degeri en koyu gölgeyi olusturur.
Angle :Türkçe karsiligi açidir.Isik kaynagi ile cismimizin arasindaki sanal dogrunun yatayla yaptigi a.i oldugunu söyleyebiliriz.Standart deger 120 derecedir.
Use Global Angle:Türkçe karsiligi genel açi degerini kullan oldugunu söyleyebiliriz.Bu seçenegi seçtiginiz takdirde grafiginizdeki tüm gölge açilari ile ortak açi degerini kullanmis degerini kullanmis olursunuz.Bu seçenek seçili iken degistirdiginiz açi degerinin grafikteki tüm gölgelerin (hangi katmanda oldugu önemsiz) açilari degistirecektir.
Distance:Türkçe karsiligi "uzakliktir".Gülgenin düstügü zemin ile cisim arasindaki uzakligi ayarlamak için kullanilir.Standart degeri 5’tir.
Blur:Türkçe karsiligi “bulaniklik”tir.Feather ile benzer mantiga sahiptir.Standart degeri 5’tir.
Intensity:Türkçe karsiligi “siddet”tirGölgemizin koyulugu belirlememizi saglar.Standart deger 0’dir En siddetli gölge 600 degeri ile elde edilir.
Ipucu1:Angle ve distance degerlerini sayisal olarak girerek istedigin görüntüyü elde edemiyorsaniz farenizin imlecini çizim bölgenizdeki gölgenizin üzerine getirin ve sol tusa basili tutarak hareket ettirin.Gölgenizin yerinin zahmetsizce degistigini göreceksiniz.
Ipucu2:Efektimizin adinin sag tarafinda “Apply” adli bir checkbox oldugunu göreceksiniz.Photoshop’da bir cisme birden fazla efekt uygulayabilirsiniz.Uygulanan efektler için ”Apply” seçili olmali.Seçili olmayan efektler uygulanmaz.

Hiç yorum yok: