19 Temmuz 2008 Cumartesi

Photoshop Resimleri













Menüler ve Araç Çubukları - 9

-MENÜLER ve ARAÇLAR 9-
Exclusion:”Difference” ile çalisma mantigi aynidir ancak daha yumusak sonuçlar verir.Siyah rengin etkilesiminden siyah renk dogar.Beyaz rengin etkilesiminden uygulanan rengin karlit rengi olusur.Ara tonlarda da yine uygulanan rengin karsit rengi sonuç olarak elde dilir.
Hue:Etki eden renk ile atki edilenin “Hue” degeri kombine edilir.”Saturation” ve “Luminosity” degerleri degismez.
Saturation:”Saturation” rengin siddetidir diyebiliriz.Etki eden ile edilenin kombinasyonu sonucunda üretilen renk elde edilir.”Hue” ve “Luminosity” degerleri degismez.
Color:Rengin farkli bir seffaf katmaninin diger katmanlara etkimesidir.Daha anlasilir bir anlatim yapmak gerekirse renkli günes gözlüklerini (turuncu,mavi,yesil) taktiginizda etrafinizi sirf o rengin tonlarinda görmeniz sonucunu yaratir.
Luminosity:”Luminosity” rengin parlakligidir.Etki eden renk ile etkiyen rengin “Luminosity” degerleri kombine edilir.”Hue” ve “Saturation” degerleri degismez.”Color” efektine benzerlik gösterdigini söyleyebiliriz.
Yukarida anlatilan katman özellikleri tanimlari geregi size karmasik, akilda kalmaz görünmüs olabilir.Bu anlatimlari kesinlikle aklinizda tutmak gibi bir gereksinim duymayacaksiniz.Kafanizdan geçirdiginiz bir görüntüyü elde etmek için her katman modunu tek tek deneyin, belki de olusturmak istediginiz görüntülerden daha iyilerini tesadüfen üretebilirsiniz.
Öneriler
Daha dogal görüntüler elde etmek için “Color Burn” ve “Color Dodge” gibi ekstrem efektleri %100 opacity ile kullanmamaya çalisin.Uygun degerler %10 ile % 80 arasindadir.Tabi bazi durumlar hariç...
“Color Dodge” efekti ile açik renkler özellikle beyaz kullanmak hos sonuçlar doguracaktir.Çok koyu renkli zeminlere uygulamaktan kaçinin çünkü çok koyu zeminler bu efektin etkisini öldürür.
“Color Burn” efekti ile koyu renkler özellikle siyah kullanin.Çok açik renkli zeminler bu efektin etkisini yok edeceginden bu tür zeminlere pek uygulanmamalidir.
“Overlay” efektini kullanirken mutlaka beyaz rengin verdigi etkiyi görmelisiniz “Opacity”nin %50 nin altinda olmasi daha iyi sonuçlar verecektir.
ÖGRENMEDIGIMIZ BIR SEY KALMASIN
Define Pattern:Bu komutu açiklamadan önce “Pattern”in ne oldugundan bahsetmek geregini düsünüyorum.Pattern’in kelime anlami “desendir”.Bir yüzeyi bir desen ile kaplamak isteyebilirsiniz.Bunu tabi ki sizinde tahmin ettiginiz gibi copy paste yöntemi ile yapamayiz .10 cm karelik bir yüzeyi 1 cm karelik bir desenle kaplamamiz için tam 100 kere paste islemi yapmamiz gerekecektir.Bu yöntem de asla kabul edemeyecegimiz kadar ugrastirici ve zaman alicidir.Bu desenler Photoshop’ta ve bir çok gelismis programda copy ile aldiginiz bir sprite degil de pattern olarak adlandirilmis özel bir objedir.Sprite’ler paste edilebilir ancak dösenemezler. (non-tileable).Pattern’lar da dösenebilir ama paste paste edilemezler.Döseme islemi için bu özel obje gelistirilmistir.Belirli bir bölge seçim araci ile seçilir ve “edit” menüsünden “define pattern”seçilir.Böylece seçilen alan desen olarak hafizaya alinir.Bu islemden sonra istediginiz kadar copy islemi yapin bir sonraki “define pattern” islemine kadar hafizadaki desen bilgisi degismez.Peki desenleri nasil kullanacagiz?
Fill:Belirli bir seçim alanini veya katmani belirlenen bir renkte veya önceden belirlenmis bir desen ile boyamayi saglar.
Contents:Doldurma islemini yaparken neyin kullanildigini bu bölümde belirleyebiliyoruz.Örnegin;”foreground color” paletinizdeki çizim rengi;”backround color” paletinizdeki çizim rengi;”pattern”,”define pattern” ile hafizaya aldiginiz desen;”history”,”undo” yapilmayi bekleyen geçmisteki düzeltmeler;”black” siyah renk;”%50 Gray” siyah ile beyazin tam ortasinda bulunan gri;”white” ise beyaz renktir.
Blending
Opacity:Etki yüzdesi...%100 en etkili;%0 en etkisizdir.
Mode:Bu konumuzda ögrendigimiz katman efektlerini bu bölümde boyama islememiz esnasinda kullanma sansimiz var.
Preserve Transparency:Bu seçenek seçili oldugu sürece yaptiginiz islemler katmandaki seffaf olmayanbölgelere etki edecek, seffaf olan bölgelere dokunmayacaktir.Bu seçenek Photoshop genelinde birçok yerde karsimiza çikabilir,herzaman ayni islevdedir.

Menüler ve Araç Çubukları - 8

-MENÜLER ve ARAÇLAR 8-
PHOTOSHOP ve ACTIVONLAR ÜZERINE
Actionlar bir çesit photoshop makro dosyalaridir.Bir dizi islemi ardi ardina tek tusa tiklamakla yaptirmanizi saglar.Örnegin birçok dokümani siyah-beyaz hale getirip boyutunu 100x100 sabit degerine getirmek istiyorsunuz...Bu adimlari sirasiyla takip edersiniz ve her dökümana tek tiklama ile uygulatabilirsiniz.
Genel olarak actionlarin yanlis anlasildigi görüsündeyim.Actionlar bildiginiz komutlari ardi ardina dizerek size islemlerinizde kolaylik saglayacak dosyalardir.Asla bir bilmediginiz bir efektin action dosyasini download edip uygulayarak grafikler üretmek degildir.Örnegin sürekli e-posta yoluyla sordugunuz “TV LINES”in action dosyasini bulmak degildir bir photoshop kullanicisinin isi.
O teknigi ögrenip hiz kazanmak ve enerjiden tasarruf etmek için kendi olusturmasidir.Bu amaç disi kullanimlar nedeniyle size ögretici bir özellik tasimadigini aksine kullaniciyi tembellige götürdügünü düsünüyorum.
Sizin yapacaginiz actionlardan kaçmak degildir tabi ki,elinize geçen action dosyalarini incelemek ve hangi islemleri hangi sira ile neden yaptigini anlamaktir.Bu sekilde onlari çok yararli bir amaç için kullanmis oluruz.
LAYER EFEKT(katman efektleri) ve ÖZELLIKLERI
Katmanlari önceki konularimizda hatirladiginiz üzere asetet olarak düsünebilecegimizi söylemistik.Ancak bu seffaf kagitlarin çesitli özellikleri olabiliyor.Tam geçirgen, yari geçirgen ve bunlar gibi...Photoshop’ta bu özellikler çok çesitlidir.Bunlar sirasiyla;”Normal , Dissolve , Multiply, Screen, Overlay, Soft Light, Hard Light, Color dodge, Color Burn, Darken, Lighten, Difference, Exclusive, Hue, Saturation,Color,Luminosity”dirSimdi sirayla bu bize çok yabanci terimleri ögrenelim.
Normal:Siradan asetat katmanidir.Seffafligi “Opacity” adli bölümden degistirilebilir.%o degeri tam geçirgen (seffaf)dir.%100 degeri de geçirgen olmayan katman özelligini verir.Ara degerlerde gezinerek o anki çalismaniza en uygun geçirgenlik seviyesini belirkeyebilirsiniz.
Dissolve:Türkçe karsiligi “dagilma”,”erime” dir.Uyguladiginiz katmandaki feather görünümündeki bölümleri kendi özel dagilma algoritmasina göre düzenler,Bu efekt daha çok pürüzlü,daginik,kirli çizgi veya yüzeylerin yapiminda kullanilir.Daha iyi anlayabilmek için Photoshop’unuzda bir örnek yapin.
Multiply:Iki kaymani birbirine kombine eder.Sanki iki seffaf kagidi ardi ardina koyup onlarin içerisinden bakiyormusuz gibi...Ancak sonuçta elde edilen görüntü siyah renklerin hakim oldugu koyu bir görüntüdür.Eger bu etkinin kullanildigi katmanda siyah renk varsa aynen degisime ugramadan siyah olarak sonuca yansir.Beyaz renk varsa beyaz reng,n üzerine geldigi renik degismeden aynen birakilir.Matematiksel algoritmasi etkilesen iki rengin R,G,B degerleri çarpilir ve sonuç 255’e bölünür.Böylece olusan rakamlar sirasiyla sonuç renginin R,G,B’sini olusturur.
Screen:Iki image’in birbirine kombine edilmesiyle bu defa açik renklerin hakim oldugu bir görüntü elde edilir. Daha teknik açiklayacak olursak iki fotograf negatifi üst üste konulup fotografin foto kagidina basilmasi ile olusan görüntü elde edilir.Beyaz renk etkiyen renk de olsa etki edilen de olsa sonuç beyazdir.Siyah ise birlikte kombineye girdigi rengi degistirmez.Bu araç kisaca katmanlarin zit renklerine(invert) multiple islemini uygular.Bu nedenle Multpily’nin düsmanidir diyebiliriz::))
Overlay:Bu efekt tamamiyle “Multiply” ile “Screen” efektlerinin orta noktasini bulmak için üretilmistir.
Soft Light:Bu efekt hafif siddettek, bir spot isigin verdigi etkiyi vermek için üretilmistir.Kimi renk degerlerini “Multiply” eder. Kimilerini ise “Screen”...Etki eden renk koyu ise “Multiply” ;açik ise "Screen” uygular.Sonuçta olusan image’in kontrastinin (zitlik) yüksek olacagini söyleyebiliriz.Çünkü açik renkler daha açilir,koyu renkler ise daha koyulasir.
Hard Light:”Soft Light”in daha siddetli olan bir çesididir.Bu defa etkiyen renk siyah ise sonuç kesin olarak siyah; beyaz ise sonuç kesin beyazdir.
Color Dodge:Photoshop’un en etkileyici efektlerinden biridir ve benim kisisel favorim oldugunu söyleyebilirim. Bu etki ile uygulanan renk,uygulayicinin renk degerlerine bagli kalarak parlaklastirilir.
Color Burn:”Color Dodge”in tamamen karsitidir.Yanma, kor atesi gibi amaçlar için kullanilabilir.
Darken:Etkilesen renklerden koyu olankari baskin kilar.
Lighten:”Darken”in tam karsitidir.
Difference: Etkilesen renklerden daha açik tonda olani bulur ve diger renkten bu rengin R,G ve B degerlerini çikartir.

Menüler ve Araç Çubukları - 7

-MENÜLER ve ARAÇLAR 7-
Invert:Grafigimizin negatiflerini alir.
Equalize:Grafigimizdeki aydinlik bölgeleri daha aydinlik kilarak parlakligi arttirir.
Threshold:Bitmap grafiginizin aydinlik ve karanlik noktalarini açiga çikartir veya geri plana iter.”Threshold Level” ne kadar arttirilir ise canli noktalar o denli açiga çikar, ne kadar azaltilirsa kör noktalar o denli açiga çikar .Sonuç grafik siyah-beyaz oluyor.
Posterize:Grafigimizdeki renk sayi seviyesini belirlememizi saglar.Örnegin 2 renk seviyeli, 3 renk seviyeli, 7 renk seviyeli gibi...Açilan kutucuga kaç yazarsaniz renk sayi seviyesini o sayiya indirir.Unutulmamasi gereken sadece renk sayisini indirdigidir, dökümani “Indexed Color”a çevirmez.(8 bite indirmez veya yükseltmez)
Variations:Grafiginizin üzerindeki görsel olarak sari, kirmizi, yesil gibi renklerin miktarini arttirabiliyorsunuz.Bunun yaninda aydinlik , karanlik ayarlarini da görsel bir sekilde yapabiliyorsunuz.Ayar çubugu ”Fine”a yaklastikça ince ayar;”Coarse”e yaklastikça kaba ayar moduna geçilmis olur.
NOT:Web grafikleri genellikle az yer kaplamalidirlar ve bu nedenle “Image” menüzünden “Adjust” seçenegindeki “Indexed Color”a dönüstürülmelidirler.Bu seçenek grafigimizi 256 renge dönüstürür ve dosya boyutunu azaltir.Fakat bu seferde grfaiklerinize uygulanacak efektler ve araçlar çok azdir.

16 Temmuz 2008 Çarşamba


Menüler ve Araç Çubukları - 6

-MENÜLER ve ARAÇLAR 6-
TYPE TOOL ve ÖZELLIKLERI HAKKINDA KISA KISA
Type Tool penceresi içindeki ayarlardan bir kismi yazinin tümüünr bir kismi ise sadece imlecinle seçtiginiz harflere etki etmektedir.Örnegin “Color” özelliginde yaptiginiz degisiklik bir kisim harfleri seçmis olmaniza ragmen tüm yaziya etki edecektir.”Anti-alias” özelligindeki bir degisiklik de yine tüm yazimiza etki edecektir.
Bu iki özelligimiz disinda kalanlar sadece seçtigimiz harflere etki etmektedir.Örnegin “size” ile sadece seçtiginiz harflerin boyutunu degistirebilirsiniz. “baseline” ise sadece seçtiginiz harflerin satir alt çizgisine uzakligini belirleyebilir veya “tracking” ile seçtiginiz harfler arasindaki uzakligi degistirebilirsiniz.
TYPE TOOL ve TRANSFORM
Geçen derslerde ögrendiginiz “transform” çesitleri ve “type tool” özelliklerini kullanarak bir uygulama yapmanizi isteyecegim.”type tool” araci ile birlikte “tracking,baseline,size” özelliklerini her harf için farkli degerlere sahip olacak sekilde kullanmanizi ve olusan yazimiza tüm “transform” sekillerini (scale,rotate,skew. distort,perspective)kullanmanizi isteyecegim.Ancak bu islemleri uygularkenbir sorun ile karsilasacaksiniz.Hadi siz deneyin hemen ardindan dersimize devaö edelim ve sorunu çözelim.
“Transform” islemleri esnasinda karsilasmanizi bekledigim sorun yazimiza “distort” ve “perspective” araçlarinin uygulanamamasidir..Bu araçlarin uygulanacagi cisim önceden de belirttigimiz gibi vektör olmayan solid yüzeylerdir.”Text Tool” ile ürettigimiz. Yazimiz sold degil vektöreldir.Bu vektörel cismi solide çevirebilmek için “Layer” menüsünden “Type” seçeneginin altindaki “Render Layer” komutunu kullanmaniz yeterlidir.Artik “distort” ve “perspective” özelliklerinide uygulayabilirsiniz.
RENKLER ve PHOTOSHOP
Photoshop birçok konuda oldugu gibi renkler konusunda da rakiplerine fark atiyor.Hiç vakit kaybetmeden bu essiz araçlarin kullanimlarina geçiyorum.Bilinçli ilerleyen bir photoshop kuillanicisi olmak için lütfen su araçlarin üzerinde vakit harcayiniz.”Levels. Brightness/Contrast, Hue/Saturation, Invert” .Bu araçlar en temelleri olup en çok kullanilanlardir.
Levels:”Image” menüsünde ve “Adjust” seçeneginde bulunur.RGB modunda çalisirkeni 4 channel (kanal) seçenegi ile dökümanimizdaki renk araliklarini ve minimum,maksimum degerlerini ayarlamamizi saglar.R (red) modunda iken kirmizi, G(green) modunda iken yesil, B (blue) modunda iken mavi renk araligini belirlemeye olanak tanir.Genellikle taradiginiz fotograflarinizin veya Webcam’lar ile aldiginiz görüntülerin orijinal renklerine döndürülmesine kullanabilirsiniz.
Curves: Level mantigi ile aynidir ancak bu kez renk ayarlarini egrilerle yapiyoruz.Egrinin üzerine gelip sol fare tusu ile basili tutup getirmek istedigimiz yere birakiyoruz.Tavsiyem bu araci tek rengin tonlarindan olusan dökümanlarda veya bölgelerde kullanmaniz.Örnegin siyah beyaz bir butona metalik bir görüntü vermek için bu araci kullanmak en dogrusudur.
Color Balance: Özellikle CMYK’dan RGB moduna geçisteki renk degisimlerini; açik, orta ve koyu ton seçenekleri olmak üzere düzeltme yapmakta kullanilir.
Brightness/Contrast: Dökümaninizin aydinlik ve zitlik renk ayarlari üzerinde degisiklik yapmanizi saglar.Tipki televizyonlariimizda oldugu gibi...
Hue/Saturation:Dökümanimizin renk,parlaklik ve aydinlik ayarlarini degistirmemizi saglar.Eger “Colorize” aktif durumda ise aracin kullanimi degisir.Tüm renkleri belirlediginiz rengin tonlarina çevirir.”Hue” renk degerini, “saturation” parlakligi, “lightness” ise aydinligi temsil eder
Desature:Grafigimizi siyah-beyaz hale getirir.
Replace Color:Replace’nin kelime anlami bir seyi yenisiyle degistirmektir.Dökümanimizdaki belirli bir rengi seçip onu diger bir renk ile degistirmemizi saglar
Selective Color:Kirmizi, yesil, sari, mavi mor, beyaz, gri gibi belirli renkleri seçerek dökümandaki miktarlarini ayarladigimiz bir araçtir.Çok kullanisli bir araç olmadigi ve kullanimi pek rahat olmadigi için üzerinde durmuyorum, simdilik sadece ne oldugunu bilmeniz yeterli.
Channel Mixer:Bir CMYK’yi RGB’ye çevirmede yardimci bir araç daha...Grafigimizdeki kirmizi,mavi ve yesillerin miktarlarindaki oynamalaii yapmamizi saglar.

Menüler ve Araç Çubukları - 5

-MENÜLER ve ARAÇLAR 5-
TYPE TOOL(YAZI ARACI) ve ÖZELLIKLERI
Kullanim amaci grafiklerinize yazilar veya semboller eklemektir. “T” kisa yok tusu ile de ulasabilirsiniz.
Font:Yazi tipimizi belirledigimiz bölüm burasidir.Kullandiginiz sistemdeki fontlari bu bölümde görebilirsiniz. Photoshop’un ayrica kendine ait bir font dizisi bulunmamaktadir,sisteminizdeki yüklü fontlari kullanir.Photoshop’un diger programlara göre eksik bir yönünü ilk defa burada görüyoruz.Çoklu dil (multi language) fontlari desteklememekte ve bu tür fontlari “western” yani ingilizce halleriyle kullaniyor olmasidir. Diger tüm diller için bir yama olmasina ragmen Türkçe bulunmamaktadir.
Ipucu:Türkçe karakter setli bir font bulamadik diyelim.Bu durumda S,Ç,Ö gibi harfler üretmek için ”.” veya ”,” virgülleri harflerin gerekli yerlerine tasiyarak olusturabilirsiniz.Unutmayin nokta veya virgüller farkli katmanda olmali.
Stil:Yazinizin egik,alti çizili,kalin olmasi gibi özelliklerini buradan ayarliyoruz.”Bold” kalina, “Italic” egige, “underline” ise alti çiziliye karsilik gelmektedir.
Underline: Faux Bold, Faux Italic yaziniza font stillerine ek olarak ekstra egiklik, ekstra alt çizgi veya ekstra kalinlik eklemeyi saglamaktadir.
Size:Boyut.Yazimizin boyutunun sayisal olarak girecegimiz bölümdür.Iki birim çesidi vardir; bunlar,point ve pixeldir.Genelde pixel birimi kullanmanizi öneririm.
Tracking:Yazinizin harfleri arasindaki boslugu belirlememizi saglar.”Fractional Widths” seçenegi aktif iken harfler arasindaki bu araliklar birbirine esit degildir.Ancak seçili degilse tüm harfler arasindaki bosluklar birbirine esit olur.”Fractional Widths” özelligini yok sayarsak bu özellikte girdigimiz deger tüm harflere ayni miktarda etki eder.Imlecinizin bulundugu noktanin sagindaki ve solundaki harflerin arasii genisletmek veya daraltmak istiyorsaniz Kerning seçenegi Auto durumda bulunmamali ve bir deger girmelisiniz.Unutulmamasi gereken nokta “Kerning” sadec imlecin bulundugu bosluga etki eder tüm harfler arasindaki bosluga degil.
Baseline:Harfin bulundugu yüksekligin satir tabanina ne kadar uzaklikta olacagi verilir.Sifirin altindaki degerler harfs satir altina isifir üstü degerler ise satir yukarisina götürür.Uygulanabilmesi için harf veya harf kümesi seçilmelidir.
Anti-alias:Geçen sayfalarda anlattigimiz keskin hatlari yumusatma sistemidir.Yumusak görüntülü yazilar yazmak için bu seçenek seçili olmali.Ancak piksel tasarim üzerinde veya renk sayisi çok düsük olmasi gerekli bir grfaik üzerinde çalisiyorsaniz bu özelligi kapatmaniz gerekir.Anti-aliasing seçenekleri etkisizden en etkiliye dogru “None”, “Crisp”, “Strong” ve “Smooth”dur.
Preview:Olusturdugunuz yaziyi grafiginize yeni katman olarak eklemeden önce çizim alaninda öngörümünü yapmanizi saglar.Eger seçili ise ayarlarda yapacaginiz degisiklikler gerçek zamanli olarak çizim ekraninizda izlenebilmektedir

Menüler ve Araç Çubukları - 4

-MENÜLER ve ARAÇLAR 4-
Inner Shadow:Layer menüsü efffects seçeneği altındadır. Drop Shadow’un aksine bu efket cismimizin daha uzakta gömülü gibi görünmesini sağlar. Lütfen sizde deneyerek ikisinin arasındaki farkı anlayın.
Outer Glow:Cismimizin etrafına neon ışıklarını andıracak bir aydınlanma kazandırmak için kullanılır.Opacity,Blur ve Intensity ayarları gölgeleme işlemleri ile aynıçalışır; bu nedenle tekrar açıklamıyorum.Efekti aktif hale getirmek için “Apply” kutusunu işaretlemeyi unutmayın.
Inner Glow:Neon tarzı aydınlanmayı cismin içine uygulanmasını sağlar.Çalışma mantığı ve ayarları önceki efektlerimiz ile yanıdır.Sadece en altta "Center” ve “Edge” olmak üzere iki ayar görmekteyiz.”Center”, aydınlanmayı cismin ortasında dışarı doğru , “Edge” ise kenarlardan ortaya doğru uygulamayı sağlar.
Bevel and Emboss: Bu efekt aydınlatma ve karartmayı kullanarak cismimizin kabarık ve kabarık ve zemine gömülü. Zeminden yukarı şişkin görünmesi gibi çeşitli görüntüler üretiyor.Özellikleri öncekiler ile aynı.Ancak birkaç ufak farklılım var bunları da ezberlemeniz gerekmiyor.Her seferinde deneme yanılma ile elde etmek istediğiniz görüntüleri yakalayabilirsiniz.”Highlight”bölümü cismin aydınlık bölümünün özelliklerii “Shadow” bölümü de tahmin edeceğiniz gibi karanlık bölümün özelliklerini belirlemenizi sağlamaktadır.”up” seçeneği ile ışık kaynağımızı sol üste, “down” seçeneği ise sağ alta alır.
Color Fill:Bu efekti uyguladığınız cismin rengini değiştirmenizi sağlar.Sistem şöyle çalışıyor.Uyguladığınız cismin aynısında bir cisim daha yaratır.Bunu bir üstte olmak üzere yeni bir katmana alır.Verdiğiniz şeffaflık ve katman efektini de birleştirerek tek katmana indirmiş şekilde size sunar.Sonuç tek katmandır.
SEÇİM İŞLEMİ VE BİÇİMLENDİRMELER
Bu bölümün amacını anlatmak için biçimlendirmeden ne kastetdiğimizi anlatalım.Bir cismin, boyutlarını değiştirme;yatayla yaptığı açıyı değiştirme;eğme;bükme; şeklini değiştirme;perspektif kazandırma;çevirme gibi işlemler...
Bu işlemleri şeffaf bir katmandaki bir cisme veya bir yazıya ve şeffaf olmayan bir katmana uygulayabiliriz.Aracımız ”Edit” menüsünde “Free Transform” veya “Transform” olarak geçiyor.Hemen “Transform”un alt başlıklarını sıralayalım.
Transform/Scale:Seçili alanın ,Textin veya seçili bir bölge yoksa tüm katmanın en, boy ölçülerini değiştirmeye yarar.Sağ ve sol kenarlardaki küçük kutular ile yaptığımız boyut değişiklikleri enine; üst ve alt kenarlardaki küçük kutular ile yapılan boyut değişikliği de boyuna değişiklik yapılmasını sağlar.Köşelerden yapılan değşiklik ise her iki doğrultuda cismin eb ve boyunu değiştirmenizi sağlar
Transform/Rotate:Seçili alanın.Textin veya seöili bir bölge yoksa tüm katmanın yatayla yaptığı açıyı değiştirmenizi sağlar.
Transform/Skew:Seçili alanın,Textin veya seçili bir bölge yoksa tüm katmanın biçimini değiştirmenizi sağlar.Birbirinden bağımsız köşelerden çekiştirerek uygulanır.Dikkat edilmesi gereken tek nokta, bu araç diğer transfom araçlarından farklı olarak “render” edilmemiş “textlere” uygulanamamaktadır.
Transform/Perspective:Seçili alana, Texte veya seçili bir bölge yoksa tüm katmana perspektif kazandıran bir araçtır.Bu aracın kullanılmasındansa “Distort” aracının kullanılması daha doğal görüntüler elde etmenizi sağlar.
Transform/Rotate 180:Seçili alanın,Textin veya seçili bir bölge yoksa tüm katmanın yatayla yaptığı açıyı 180 derce değiştirir.
Transform/Rotate 90CW:Seçili alanın,Textin veyaa seçili bir alan yoksa tüm katmanın yatayla yaptığı açıyı 90 derece saat yönünde değiştirir.(CW:Clockwise-saat yönünde)
Transform/Rotate 90CCW:Seçili alanın,Textin veyaa seçili bir alan yoksa tüm katmanın yatayla yaptığı açıyı 90 derece saat yönünün tersine değiştirir( CCW:counter clockwise.Saat yönüne ters yönde)
Transform/Flip Vertical:Seçili alanın,textin veya seçili bir alan yoksa tüm katmanın x eksenine göre simetriğini almayı sağlar.Cismi baş aşağı çevirdiğini söyleyebiliriz.Eski cismi siler yani kopyalama yapmaz.
Transform/Flip Horizontal:Seçili alanın,textin veya seçili bir alan yoksa tüm katmanın y eksenine göre simetriğini almamızı sağlar.Cismin sağını soluna çevirdiğini de söyleyebiliriz.Eski cismi siler yani kopyalama yapmaz.
Free Transform:Scale,Rotate Flip gibi işlemleri bu araç ile yapabilirsiniz.Kolaylık ve hız kazandırmak için üretilmiş bir komuttur.”Trasform” seçeneğinin altındaki “Numeric” seçeneğini ile değerleri sayısal olarak ve daha hassa bir biçimde girmenizi sağlar.Örneğin çok hassa bir çizim yaparken bir cismi 1 derece rotate gerektiğini düşünelim.İşte o zaman önce “Numeric” seçeneğini seçerek sayısal değer girebilir ve milimetrik değişiklikler yapabilirsiniz.

Menüler ve Araç Çubukları - 3

-MENÜLER ve ARAÇLAR 3-
1.Effects:Text Tool ile yarattiginiz yazilara,seffaf katmanlardaki objelere ve renk degerine sahip seçim alanlarina (selection) uygulanabilir.Genellikle yazilara gölge verme, neon isigi tarzi parlamalar ekleme gibi amaçlar için kullanilir.
2.Filters:Seffaf katmanlardaki objelere , seffaf olmayan katmanlara. Seçim alanlarina uygulanir.Tek uygulanamadigi birim render edilmemis textler yani metinlerdir.En genis efekt seçenegi bu türde mevcuttur.Eserlerinizi sulu boyaya, pastel boya çalismasina dönüstürmekten tutun da, eski fotgraf götüntüsü haline getirmeye, bulanikligini degistirmeye kadar birçok görsel gelistirme burada mevcuttur.
3.Color Effects(Adjust):Render edilmemis textler hariç her türlü seçenekle birlikte çalisan ,sadece renklere etki eden bir araçtir.Bu araç ile grafikleriniz siyah beyaza dönüstürülebilir, renk sayisi azaltilabilir, parlaklik ve aydinlik ayarlari yapilabilir.Bir nevi kamera objektif ayari gibi düsünürek akilda kalici hale getirmis olabiliriz saniyorum.
4.Layer Effects:Katmanlara farkli geçirgenlik özellikleri vererek olusturulan görsel zenginlik aracidir.Benim kisisel görüsüm, diger efekt tiplerinden daha yararli ve yapayliktan en uzak olan bu araç oldugudur.
>Effects:(Layer menüsünden ulasilit)Bu effectleri uygulamaniz için seffaf bir katmanda geçirgenligi 0 ile 100 arasinda 1 pixel bile olsa boyanmis bir bölgeye ihtiyacimiz var.Yani tamamiyle seffaf bir alana uygulayamiyoruz.Text Tool ile yarattigimiz bir yazi veya sembole bu araci uygulayabilirsiniz.
Effect çesitlerini biraz inceleyelim Bunlar ;Drop Shadow(gölge oyunu), Inner Shadow(iç gölge), Outer Glow (disa parlaklik), Inner Shadow (içe parlaklik),Bevel and Emboss (sev ve kabartma), Color Fill (renge boyamadir)
Drop Shadow:Layer menüsü altinda Effects seçenegi altinda bulunmaktadir.Istediginiz bir alanin gölgesini yaratarak grafiginize boyut kazandirmanizi saglar.Bu araçla ilgili ayarlari ve sonuslari görelim
Opacity:Photoshop genelinde “opacity” geçirgenlik seffaflik anlamina gelmektedir.Baska bir deyisle gölgemizin yogunlugu...Standart degerimiz %75’dir.%100 degeri en koyu gölgeyi olusturur.
Angle :Türkçe karsiligi açidir.Isik kaynagi ile cismimizin arasindaki sanal dogrunun yatayla yaptigi a.i oldugunu söyleyebiliriz.Standart deger 120 derecedir.
Use Global Angle:Türkçe karsiligi genel açi degerini kullan oldugunu söyleyebiliriz.Bu seçenegi seçtiginiz takdirde grafiginizdeki tüm gölge açilari ile ortak açi degerini kullanmis degerini kullanmis olursunuz.Bu seçenek seçili iken degistirdiginiz açi degerinin grafikteki tüm gölgelerin (hangi katmanda oldugu önemsiz) açilari degistirecektir.
Distance:Türkçe karsiligi "uzakliktir".Gülgenin düstügü zemin ile cisim arasindaki uzakligi ayarlamak için kullanilir.Standart degeri 5’tir.
Blur:Türkçe karsiligi “bulaniklik”tir.Feather ile benzer mantiga sahiptir.Standart degeri 5’tir.
Intensity:Türkçe karsiligi “siddet”tirGölgemizin koyulugu belirlememizi saglar.Standart deger 0’dir En siddetli gölge 600 degeri ile elde edilir.
Ipucu1:Angle ve distance degerlerini sayisal olarak girerek istedigin görüntüyü elde edemiyorsaniz farenizin imlecini çizim bölgenizdeki gölgenizin üzerine getirin ve sol tusa basili tutarak hareket ettirin.Gölgenizin yerinin zahmetsizce degistigini göreceksiniz.
Ipucu2:Efektimizin adinin sag tarafinda “Apply” adli bir checkbox oldugunu göreceksiniz.Photoshop’da bir cisme birden fazla efekt uygulayabilirsiniz.Uygulanan efektler için ”Apply” seçili olmali.Seçili olmayan efektler uygulanmaz.

Menüler ve Araç Çubukları - 2

-MENÜLER ve ARAÇLAR 2-
SEÇIM ARAÇLARI NEREDE ISIME YARAR
Web sitenizde basit bir tus olusturmaktan tutun siyah-beyaz fotograflari renklendirmeye ,yeni sekiller tasarlamaya kadar pek çok alanda isimize yarayacaktir.
Seçim aracimizla dikdörtgen seçim yaptik.peki ya kare veya daire eni boyuna esit sekillerde seçimler nasil yapabilirsiniz?Iste bu noktada seçim aracimiza “Marquee Tool”a ait option penceresini incelememiz gerekiyor.”Window” menüsünden “show options” seçenegini seçerek ayarlar penceresini görüntüleyebilirsiniz.Standart bir Photoshop 5 veya 5.5’de ayarlar penceresi “Navigator” penceresinin arkasindadir.”Navigator” penceresi çiziminize yaklasmak”Zoom in”, uzaklasmak “Zoom out” veya çizim üzerinde gezinmek “Pan” amaciyla kullanilan birimdir.Araç çubugumuzdan Dikdörtgensel Seçim aracimizi “Rectangular Marquee Tool” seçiyoruz ve karsimiza gelen ayarlar “Option” penceresini incelemeye basliyoruz.
Feather:Sözlük anlami “kus tüyü”’dür.Hangi nedenden dolayi bu araca kus tüyü denmesinin nedenine gelince;saçlarimiza bakin veya bir kus tüyüne...Tüy köklerinin veya saç köklerinin gövdeye baglandigi bölgede yogunluk çok fazladir ancak uçlara gidildikçe seyreklesir.Iste bu yogunluk farkliligini andirdigi için bu araca “Feather” denmistir.Girdigimiz deger en fazla yogun nokta ile en az yogun nokta arasindaki piksel sayisidir.
Style:Seçim aracimizin seçim mekanizmasini degistiren özelliktir.Üç farkli çesidi vardir.
1-Normal:Siradan seçim tarzi.Su ana kadar hep bu yöntemi kullandik
2-Constrained Aspect Ratio:Bu seçenekte sizden iki deger girmeniz istenir.Birinci deger genislik(width). Ikinci deger ise yüksekliktir(height).Ancak bu bir ölçü birimi degil orandir.Örnegin 100x100 seklindeki bir kutunun orani 100/100’den (width/height) 1’dir veya 800x600’lük bir grafigin orani 800/600’den 1.333333333333333 seklindedir.Yapacaginiz seçimin yüksekliginin genisligine oranini buradan belirleyebilirsiniz.
3-Fixed Size:Bu seçenekte de sizden iki deger girmeniz istenir.Ancak bu degerler bu defa oran degil boyuttur.Örnegin 100x100 boyutlarinda bir kutu çizmek istiyorsaniz eger bu degerler width=100, height=100 seklinde girmeniz gerekmektedir.Degerleri arzu ettiginiz gibi ayarladiktan sonra çizim ekraniniza farenizin sol tusu ile tek tik yapmaniz yeterlidir.Tikladiginiz piksel seçim kutunuzun sol üst kösesi olacak sekilde yerlestirilecektir.Ancak siz 100x100’lük seçme kutunuzu çizim bölgenizin sag sinirina 80 piksel ve alt sinirina örnegin 90 piksel kala olacak sekilde tikladiysaniz Photoshop imlecinizin nerde olduguna bakmaksizin seçim bitistirilecektir.Lütfen uygulama yapin ve 5 uzun cümlenin aslinda ne kadar basit bir olayi anlattigina sahit olun.
ELIPTIK SEÇIM ARACI ve ÖZELLIKLERI
Dikdörtgensel seçim aracindan farkli olarak Anti-aliasing isimli bir özellige rastliyoruz.Bu özellik nedir inceleyelim.
Anti-Aliasing Kavrami:Bilgisayar tarihinde 16 renkten 256 renge geçis ile dogmus bir özelliktir.Tek piksellik çizgiler bir açi kazandiginda veya bir egride olusan rahatsiz edici çikintilarin çizgi renginden daha açik bir renk ile yumusatilmasi ve bosluklarin zemin rengindendaha koyu bir renkle doldurulmasidir.Anack bu islem mm bazinda yapildigi için, çok yakinlastirilmadikça (zoom in)farkedilmez .
PEKI AMA NE ISIME YARAYACAK
Yillar önce 16 renkli grafik kartlarimiz ile çizim yaparken koydugumuz her piksel önemliydi.Anti-aliasing diye bir özellik yoktu.Özellikle 2 renkli modlarda çalisma yapanlar bilirler.Gerçektende çok hos grafiklere rastlayabiliyorduk maksimum 2 renk kullanilmasina ragmen Uzun yillar geçti ve kullanilabilir renk sayimiz artti.
Ancak tasarimcilar bu zamanlari unutmayarak nostalji amaciyla su an tüm dünyada “piksel design” diye adlandirilan piksel tasarim sistemini tekrar yayginlastirdilar.Bu tasarim su an yazimiz konusu olmamasi nedeniyle açiklanmayacaktir.Size verecegim birkaç linki inceleyerek piksel tasarim örneklerini görebilirsiniz.
http://www.k10k.net , http://www.turkcell.com.tr , http://www.dexign.net .Bu nostalji modasinin disinda birde cep telefonlarinin ekranlarindaki logolar ile gündeme geldi.Bu logolar 2 renkli olmalari ve piksel tasarim tarzi ile olmalari nedeniyle anti-aliasing kullanilmaksizin çizilmektedir.
EKSTRA SEÇIM ELEMANLARI
Shift Tusu:Herhangi bir seçim araci ile bir seçim yaptiginizi varsayalimBu seçili alana yeni bir seçim alani EKLEMEK için Shift Tusu ile ikinci seçim islemini yapin
CTRL Tusu:Herhengi bir bölge sçili iken CTRL tusuna basili tuttugumuzda fare imlecimizin degistigini farkedeceksiniz.Eger bu halde seçili alanin iç bölgesine tiklayip sürüklerseniz o bölgeyi kesmis ve tasimis olursunuz,eger seçili alanin disinda tiklayip sürüklerseniz cismi kesmeden tüm katmani komple tasimis olursunuz.Kisaca özetlememiz gerekirse CTRL tusu TASIMA islemlerinde kullanilmaktadir.
ALT Tusu:Bu tus SHIFT TUSU ile ters islevlere sahiptir.SHIFT ekleme ALT ise çikarma islemi islemi yapar.Örnegimizde bir dikdörtgenden bir elips çikartilmis ve içi boyanmistir.Dikkat edilmesi gereken tek husu bahsettigimiz”ALT tusu klavyenin sol tarafinda bulunandir.Kesinlikle ALT Gr ile karistirilmamalidir.
PSD FORMATINI KULLANARAK SEÇILI ALAN BILGISINI SAKLAYABILIR MIYIM?
Evet bu mümkün.Seçimi yaptiktan sonra “select” menüsünden “save selection” seçeneginizi seçin.Böylece PSD dosyanizin içine seçili alan bilgisi de eklenecektir ve dökümani bir sonraki yükleyisinizde “select” menüzünden “load selection” seçenegi ile geri çagirmaniz mümkün olacaktir.

Menüler ve Araç Çubukları - 1

-MENÜLER ve ARAÇLAR 1-
SEÇİM ARACI ve ÖZELLİKLERİ
Marquee Tool’un (seçim aracı) kısa yok tuşu M.Bu işlevi büyük aracımız,Dijital grafik işleme programlarıyla birlikte doğmuştur.Gerçek hayatta,tablo yaparken,desen çizerken bu gibi araca hiçbir şekilde ihtiyaç duymamaktayız.İşlevi çok basit.belirli bir bölgeyi işaretlemenizi ve işaretli olduğu sürece hangi işlemi yaparsınız yapın bu sadece bu bölgeye etki etmesini sağlamaktadır.Resim sanatıyla uğraşanlar özel püskürtme yöntemi ile çalışmayı duymuşlardır.Bu çalışmada bazı bölgeler kağıt ile kapatılır ve sadece açım olan bölgelere püsküren boyanın eskimesini sağlanır veya yağlı boya tablolarda çalışırken paftamızın 4 kenarının en dışına sökülebilecek şekilde 2-3 cm’lik çerçeve yapıştırılır.Tablo üzerine son fırçe darbesi konulduktan ve eser dinlendirildikten sonra bu yapıştırılan kağıt sökülür ve altında boyanmayan alan temiz bir şekilde görülür.Be kenarlara da paspartü denir. Gördüğünüz gibi geröek hayatta bir veya iki işlemde böyle bir araca ihtiyaç duymaktayız.Lakin bu araç Photoshop’un en can alıcı özelliklerinden biridir.Kısa bir giriştem sonra aracımızı açıklayalım.
1.Rectangular Marquee Tool:Dikdörtgensel seçim aracı
2.Elliptical Marquee Tool:Eliptik seçim aracı
3.Single Row Marquee Tool:Tek piksellik satır seçim aracı.
4.Single Column Marquee Tool:Tek piksellik sütun seçim aracı
5.Crop Tool:Kes çıkar aracı
Rectangular Marquee Tool:Aracımızı seçtikten sonra resmimizin üzerine geliyoruz ve faremzin sol tuşuna basılı tutuyoruz,bu andan itibaren faremizin yerini değiştirerek(sol fare tuşumuz hala basılı) seçim alanımızın diğer sınır köşesini belirliyoruz.Faremizin sol tuşunu bıraktığımızda bir kutu çizdiğimizi ve bu kutunun kenarlarının seçim alanı olduğunu belirtici hareketli aktif bir çerçeve oldupunu görüyoruz.Tüm Photoshop seçim elemanlarında olduğı gibi bu kapalı şeklimizin iç bölgesi işaretlenmniş ve işlemlerimizin etki edeceği alandır.Dış bölgesine ise hiçbir şekilde bir işlem uygulamamız mümkün değildir.
Elliptical Marquee Tool:Çalışma mantığı aynı “Rectangular Marquee Tool” gibidir.Ancak yarattığı seçim alanı elipsel bir alan olur.
Single Row Marquee Tool:Çalışma mantığı ilk iki seçim biçiminden farklı olarak bu araç farenizin sol tuşuna tek tıklama ve bırakma yöntemi ile çalışır.Tuşa basıp sürüklemeniz sadece seçim alanının yerinin ince ayarını yapmanızı sağlayacaktır şeklinde düşünmek yanlış olmayacaktır.Tıklıyorsunuz ve tuşu bıraktığınızda dokunduğunuz tek pikselin bulunduğu satır komple boydan boya seçecektir.Bu özellik bize web grafikleri veya hassas çizimler yapmamız gerektiği zamanlarda tek satır seçmemizi sağlayacaktır.Bu yardımcı Photoshop’a özgü bir elemandır.
Single Column Marguee Tool:Çalışma mantığı “Single Row MargueeTtool” ile aynıdır.Tek tıklama sistemiyle çalışır ancak bu sefer satır yerine tek piksellik bir sütunu komple seçer.Bu yardımcı Photoshop2a özgü bir elemandır.
Crop Tool:”Rectangular Marguee Tool “ mantığı ile bir dikdörtgensel bölge çizilir.Çizimin hemen ardından seçili alanın köşelerinde ve kenarlarında birer tane kutucuk oluşması dikkatinizi çekecektir.Köşelerdeki kutular ile seçim alanının yatayla yaptığı açı saat yönünde veya saat yönünün tersine değiştirilebilir.Kenarlardaki kutucuklarla ise kutunun boyutu değiştirilebilir.Minik kutunun üzerine geldiğinizde fare imlecinin değiştiğini farkedeceksiniz.Tıkla ve imlecin yerini değiştir yöntemi ile değişiklik yapıldğını farkedeceksiniz.Ancak bu araçta daha önceden karşılaşmadığımız bir eleman çıktı karşımıza.Çizdiğiniz dikdörtgensel bölgenin merkezine dikkatlice baktığınızda bir simge görürsünüz.Bu merkez nokta Photoshop’ta bir çok araçta belirecektir.Amacı bölgenin merkezini size belirtmektir.Bu noktanın üzerine gelip tıkladığınızda ve onu başka bir yere taşınığınızda çizdiğiniz cismin ağırlık merkezini taşımış olrsunuz ve yapacağınız açı değişiklikleri merkez bu nokta olmak üzere cisimlere etki edecektir

14 Temmuz 2008 Pazartesi

Renksiz Resimler

Elinizde bir resim var ve siz bu resmi çok önceden (siyah/beyaz) çekilmiş gibi göstermek istiyorsunuz. O zaman hemen işlemlerimize başlıyalım. Efekti uygulamak istediğiniz fotoğrafı açın. Ben yandaki fotoğrafta görüldüğü gibi lastik tamircisinde çalıştığım dönemde çektirdiğim fotoğrafı açıyorum :)
Layer > New Adjustment Layer > Hue/Saturation yolunu takip ederek yeni bir layer oluşturun. Hue/Saturation iletişim penceresi açılacaktır. Yanda belirtilen değişiklikleri yapmalısınız.
Filter > Noise > Add Noise uygulayın Amount 5 yapın diğer yerleri değiştirmeyin. Yandaki görüntüyü elde etmelisiniz.
Son olarak ise Filter > Sharpen > Sharpen Edges uygulayın. Benim kullandığım fotoğraf küçük olduğu için etkisi pek farkedilmedi. Duvardaki lastiklere dikkat ederseniz farkı görebilirsiniz. Yanda görüldüğü üzere fotoğrafımızı renklerin icad edilmediği zamana döndürebildik.

Plastik Yazı Efekti

300px - 400px ölçülerinde beyaz arkaplana sahip yeni döküman oluşturun. Yumuşak hatlara sahip bir yazı fontu ile yazınızı yazın ve #1FBCE9 koduna sahip bir renk ile yazınızı doldurun.
Yazımızı yazdıktan sonra Add a Layer Style komutuna tıklıyoruz açılan pencereden Inner Shadow'a gelerek parametrelerini yandaki gibi ayarliyoruz.
Hemen ardından Inner Glow ayarlarınıda yandaki gibi ayarlıyoruz.
Bevel and Emboss'a galerek bir kabarıklık elde ediyoruz bunun ayarlarınıda yandaki gibi ayarlamamız yeterli olucaktır.
Köşelerde biraz sert bir yüzey oluştu bunuda Stroke ile biraz yumuşatıyoruz Stroke ayarları yandaki gibi olmalıdır.
Birkaç adımda istediğimiz sonucu elde ettik sanırım.

Plastik yazı

Yazı efektlerine hazır başlamış iken devam edelim istedim. Daha öncede bu uygulamaya benzer bir ders hazırlamıştık. Bu sefer biraz daha geliştirerek plastik görünümlü başka bir yazı efekti yapalım. İlk önce yandaki gibi yazınızı yazın. Renk olarak ise #DFF900 kullanın.
Layer Style penceresini açın, Satin uygulayın. Değerleri yanda verilmiştir.
Ardından, Inner Shadow uygulayın değerleri yandaki gibidir.
Bevel and Emboss uygulayın. Pek fazla bir değişiklik yapmiyoruz.
Son olarak ise Drop Shadow uygulayın renk değeri ve diğer değerler yandaki gibidir. Okey butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.
Son hali yandaki gibidir. Ben renkleri kendime göre seçtim. Sizler renklerde değişiklikler yaparak istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz

Plastik Görünümlü Buton Yapımı

Yeni bir PSD dökümanı oluşturun. Ellipse Tool ile yandaki gibi iki adet yarım dağire oluşturun. Daire çapları 40px olmalıdır. Tam orta noktasını bulmak için View >Rulers komutunu kullanın. Renk olarak da #093561 değerlerini kullanın.
Rectangle Tool ile yandaki resimde belirtilen ölçülerde bir dikdörtgen oluşturun. Konum ayarlamasını yine Rulers komotu ile yapın.
Layer panelinden 2 daireyi ve 1 dikdörtgen nesnelerinizi Merge Linked komutu yardımı ile birleştirin. Oluşan yeni Layer'ın üzerine Ctrl tuşu ile birlikte tıklayarak seçin. Select >Modify >Contract komutlarına tıklayın açılan pencereye 8 değerini girin. Ardından Select > Feather komutlarına tıklayın bunun değerinide 6px olarak girin.
Şimdi Layer panelinde yeni bir Layer oluşturun. Yeni oluşturduğunuz Layer seçili iken #59A7F5 değerlerine sahip renkle bu seçim alanını doldurun.
Yandaki gibi butonun yarısını seçim aracını kullanarak seçin. Yeni bir Layer oluşturun. Select >Modify >Contract komutlarına tıklayın değer olarak 1px girin. Gradient Tool ile bir tarafı beyaz diğer tarafı transparan bir gradient oluşturun. Seçim alanına bu gradient'i uygulayın.
Yandaki

Plastic Web Button

Bu uygulama ile kendi web siteleriniz için veya diğer uygulamalarınızda kullanabileceğiniz butonlar yapabilirsiniz. İlk önce yandaki gibi bir Rounded Rectangle ile bir dikdörtgen oluşturun.
Hemen ardından Effect leri uygulamaya başlayalım. Layer Style menüsünden Drop Shadow uyguluyoruz. Yanda mavi ile belirttiğim yerleri değiştirin.
Inner Shadow değerlerini de değiştiriyoruz.
Outer Glow uygulayın ve yandaki değerleri girin.
Son olarak da Gradient Overlay ile yandaki değerlere sahip renkler ile dikdörtgeni renklendirin.
Bu işlemler sonucunda yandaki görüntüyü elde etmiş olmalısınız. Hemen ardından yandaki gibi bir alanı seçili hale getirin. Yeni bir Layer oluşturun, Shift + F5 ile bu alanı beyaz renk ile doldurun.
Beyaz ile doldurulan bu Layer ın Opacity değerini %7 oranına getirin. Evet işlemimiz bukadar, sonuç yandaki gibidir.

Pixel Noktacıklar

250x200px boyutlarında yeni bir psd dökümanı açın. Yandaki gibi bir Gradient ile art alanını doldurun.
Bu küçük noktacıkların nasıl yapıldığı hakkında bugüne kadar epey mesaj aldık. Aslında çok basit bir işlem, tek yapmanız gereken zoom yapmak (1600). Şimdi sahnemizde zoom yapın ve zoom değerini 1600 e getirin. Böylece sahnemizi bir Icon editörü gibi kullanabiliriz. Yeni bir Layer oluşturun ve Pencil Tool ile 1px değerinde iki farklı renkde yandaki gibi iki nokta çizin.
Gördüğünüz gibi bukadar basit şimdi zoom değerini tekrar 100 yapın. Yandaki görüntüyü elde etmiş olmalısınız. Bu noktaları kullanarak birçok değişik görüntü elde edebilirsiniz. Özellikle web uygulamalarında bolca kullanılan bir yöntemdir.

PhotoShop Klasiği Olan Alev Yazı

Siyah zemin rengine sahip yeni bir döküman oluşturun ve Text aracı ile beyaz renkde bir yazı yazın. Ctrl tuşuna basarak yazdığız yazıya ayit olan Layer'ı seçin ve Channels menüsünü açın en altında bulunan Save selection as Channel komutuna tıklayın. "Alpha 1" adında yeni bir alpha kanalı oluşmuş olmalıdır.
Alpha 1 kanalınıza Edit >Transform > Rotate 90° CW komutlarını uygulayın. Hemen ardından da Filter >Stylize >Wind efektini uygulayın. Bu şekilde Wind efektini iki defa daha uygulayın. Edit >Transform > Rotate 90° CCW kmotlarını uygulayın böylece tekrar eski haline dönecektir.
"Alpha 1" isimli kanalı Ctrl ile birlikte üzerine tıklayarak seçin hemen ardından Layer menüsüne gelin. Create a New Layer ile yeni bir katman oluşturun. Select >Feather komutlarına tıklayın Radius değerini 6px olarak belirleyin ve Okey butonuna tıklayın. Paint Bucket Tool (G) ile #FF0000 koduna sahip kırmızı bir renkle doldurun.Ctrl+D ile seçimi kaldırın. Yandaki gibi bir görüntü elde etmş olmalısınız.
Tekrar "Alpha 1" isimli kanalı Ctrl ile birlikte seçin ve Layer menüsüne gelerek yeni bir Layer daha oluşturun. Select >Feather komutlarına tıklayın Radius değerini 4px olarak belirleyin. Paint Bucket Tool (G) ile #FFFF00 kodundaki sarı renkle doldurun. Ctrl+D ile seçimi kaldırın. Aynı işlemleri tekrar yapın ama bu sefer Feather Radius değerini 1 ve dolgu rengini de #FFFFFF olarak belirleyin.
Şimdi ise Layer menüsünde sonradan oluşturduğumuz üç Layer'ı Link komutu ile bağlayın ve daha sonra Layer >Merge Linked (Ctrl+E) ile birleştirin. Filter >Liquify komutlarına tıklayın fırça tipi olarak Twirl Clockwise Tool'u seçin Brush Size 50 olarak belirleyin ve fırça darbeleri ile ateşe benzetmeye çalışın.
Layer menüsünden ilk yazdığımız yazıya ayit Layer'ı seçin ve Add a Layer Style >Gradient Overlay komutlarına tıklayın Gradient değerleri yandaki resimde verilmiştir.
Son olarak bu yazıya hafif bir Blur efekti ekleyebilirsiniz. Biraz zahmetli ama gayet hoş bir sonuç ortaya çıkıyor.

photoshop kısayolları

59 PHOTOSHOP PÜF NOKTASI
Photoshop hiç kuşkusuz her türden kullanıcının göz bebeği bir program. Bu program ile hazırlanmış püfler, efektler ve işinize yarayacak adım adım uygulamaları bir araya getirdik.
1-AUTO AYARLARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ
Photoshop içerisinde Curve, Levels tablolarının auto değerlerini, siyah ve beyaz renk piksellerini kendi default değerlerinde ayarlıyor. Photoshop 6’da Curves ya da Levels tablosunu açın; “alt” tuşuna bastığınızda Auto butonu Options butonuna dönüşecektir. Alt tuşu basılı durumda iken Options butonuna tıkladığınızda açılan pencereden değerleri değiştirebilirsiniz. Photoshop 7’de durum daha kolay. Curves, Levels tablosunda Options butonu doğrudan karşımıza çıkıyor. Özellikle PS7 içerisinde Shadow, Midtones, Highlights seçeneklerine özel renkler girebilir, farklı efektler elde edebilirsiniz.
2-OPACITY DEĞERLERİNİ KLAVYEDEN DEĞİŞTİRME
Toolbox araçlarından brush, stamp (boyama ve rötuş) araçlarından herhangi biri seçili durumdayken klavyeden girilen nümerik değerler, bu araçların opacity değerlerini değiştirir. Seçim araçları, crop, move seçiliyken girilen nümerik değerler, bulunduğunuz layer’ın opacity değerini değiştirecektir. Opacity değerlerine klavyeden 48, 62 gibi küsuratlı değerler girebilirsiniz.
3-COLOR RANGE
Color Range renge duyarlı bir seçim aracıdır. Color Range penceresinde yer alan damlalık araçlarının yardımıyla belirlenen renkler pencere kapatıldığında bir seçim alanına dönüşür. İşlevli ve yoğun kullanılan bir Photoshop aracıdır. Color Range penceresinde yer alan Selection ve Image seçenekleri, seçim çalışmanızın açık olan belgenin ön izlemesi ile birlikte çalışmanıza olanak sağlar. Pencerede yer alan Seçim değerlerinizi kaydederek başka bir çalışmanızda tekrar kullanabilirsiniz. Select açılan menüsünden renge duyarlı seçim çalışması yapabilirsiniz. Belirli bir renk hakimiyetinin olduğu belgelerde kullanılabilir. Color Range’in en önemli araçları damlalıklar. Select menüsünün seçeneğini ‘Sampled Colors’ yapın, en altta bulunan ‘Selection Preview’ bölümünde de Grayscale seçeneğini aktif yapın. Üç damlalıktan ‘+’ simgeli olanı seçin ve örnek resimdeki Zebra’nın siyah kuşaklarının açık, orta ve koyu bölümlerine tek tek tıklayın. Her tıklayışınızda Zebra’nın kuşaklarındaki belirginliği görebilirsiniz. Seçim için renk ekleme ve çıkarma işlemi için iki ayrı damlalığı kullanmanın yanında birinci damlalığa tıklayıp istediğiniz renk tonunu seçtikten sonra seçime yeni noktalar dahil etmek için shift tuşunu kullanabilirsiniz. Alt tuşuna basarak da seçimden nokta çıkarabilirsiniz.
4-REPLACE COLOR
Kullanımı kolay bir renk işleme aracı. Örnek çalışmada Photoshop’un kendi örnek dosyalarından bir tanesini açarak, damlalık aracına tıkladım. Çalışma belgesi üzerine giderek shift tuşu yardımıyla kumların açık, orta, koyu bölümlerine tek tek bastım. Transform bölümünde bulunan Hue Saturation sürgüleriyle renk değişimi aldıktan sonra çalışma belgesi üzerinde değişimi izledim. Değişimin sağlıklı olmadığı bölgelerde yine damlalıkla, shift tuşuyla tıklayarak onları maske içerisine dahil ettim.
5-CMYK RENK MODUNDA RGB FİLTRELERİ
Photoshop filtrelerinin çoğu RGB renk modunda çalışır. CMYK renk modunda iken ister kanallara tek tek, ister Quick Mask ile RGB filtrelerini CMYK modda kullanabilirsiniz. Yeni bir Alpha kanalı oluşturun ve Filter menüsüne göz atın, hemen hemen tüm filtrelerin aktif olduğunu göreceksiniz.
6-FADE
Photoshop tüm alternatif araçlarıyla bize neredeyse sınırsız bir güç veriyor. Kullanılan tüm araçların farklı tarzlarda yorumlanmasıyla kolayca hoş sonuçlar elde edilebiliyor. Fade özelliği de bunlardan biri. Çalışma belgesine herhangi bir filtre uyguladığınızda, Edit menüsü altında aktif hale gelen Fade’e tıklayın. Açılan pencereden, son uyguladığınız filtrenin Opacity değerini, bununla beraber etkili olmasını istediğiniz Layer Mode’larından birini seçebilirsiniz.
7-AÇISI BOZUK BELGELERİ DÜZELTME
Servis bürodan gelen taramalar, çoğunlukla açısı bozuk görsellerdir. Bu durumda kullanılan iki açı düzeltme yöntemi var. Biri; çoğunlukla kullanılan Crop, diğeri de Rotate Canvas. Açısı bozuk olan belgenin açısını düzeltmek için Toolbox’tan cetvele (Measure) tıklayın ve belgenin sol alt köşesinden sağ alt köşesine bir doğru çizin. Info araç penceresinde bu değer gözükecektir. Ardından Rota’te Canvas’tan Arbitrary komutunu verin; açılan pencerede düzeltilmesi gereken açı değeri yazıyor olacaktır.
8-CROP ve TRIM
Çalışma sırasında belgenizi kadrajlar ve kullanmayı düşünmediğiniz alanları atarsınız. Crop, bu noktada en çok tercih edilen araçtır, fakat özellikle feather ile yumuşatılmış piksellerin crop yapılmasında istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Hassas crop’lamalarda (özellikle layer’lı bir çalışmada) Trim saydam alan içerisinde piksellerin dayandığı alanın dışında kalan bölümü atarak crop yapar. En küçük piksel değerini algılayarak hareket eden Trim, bu noktada oldukça sağlıklı sonuçlar veriyor.
9-PHOTOSHOP AÇILIŞ PÜFLERİ
Programların duyarlı oldukları tuş kombinasyonları vardır. Photoshop’un da buna benzer bir özelliği söz konusu. Klavyeden Alt ve Command tuşlarına birlikte basın; bırakmadan Photoshop’u açın; açılıştan kısa bir süre sonra size Plug-in klasörünü soracaktır. Buradan devre dışı bırakabilir yada başka bir klasörü tanımlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra tuşlardan elinizi kaldırın ve tekrar Alt ve Command tuşlarına basın; kısa bir süre sonra da Scratch Disks ayarlarını gösteren bir pencere açılacaktır. Bu HD’nizde yer kalmadığı durumlarda başka bir HD’yi tanımlamanıza yarar.
10-LAYER’DA OPACITY ve FILL
Photoshop 7 ile birlikte arayüzde değişimler söz konusu. Bunlardan bir tanesi Layer araç paletinde bulunan Opacity ve Fill araçları. Bunların arasındaki farkı bir örnek üzerinde işleyelim.
Bir yazıya, fotoğrafa Layer Style’ları kullanarak efekt uyguladığımızı düşünelim. Fill değeri Layer Style uygulanmış yazıyı ya da fotoğrafın yoğunluk değerini (opacity) değiştirir. Bu esnada Style değerlerinde hiçbir değişiklik olmaz. Opacity sürgüsünde yapılan değişiklik hem Layer Style hem de Style uygulanmış layer’ın yoğunluğunu (opacity) etkiler.
11-LAYER GRUPLAMA
Photoshop içerisinde iki layer’ı birbirinin içine gömmek, geçişler yapmak için küçük bir püf noktamız var. Yapacağımız işlemin aynısını klavyeden Alt tuşuna basılı tutarak, mouse ile iki layer’ın tam ortasındaki çizgiye geldiğinizde, mouse’un kursörü değişir, bu noktaya tıkladığınızda layer’lar gruplanmış olur. Bu çalışmayı menüden yapmak için ise, örnek resimde olduğu gibi bir hazırlık yapalım. Üst layer’ı altında bulunan yazı içerisine gömmek için ilk olarak yazının bulunduğu layer ile üst layer’ı link ile bağlıyoruz. Klavyeden Command+G tuş kombinasyonunu uygulayın. Yandaki resimde görmüş olduğunuz gibi üst layer alt layer’daki yazının içine girdi.
Bu yöntemin link kullanılmadan yapılabilmesi için örnek resimde Layer 1’e tıklayarak yazının ya da içine gömülecek layer’ın da altında olmasına dikkat ederek yine aynı komutu verin, aynı sonucu verecektir. Layer menüsünden konuyla ilgili kontroller için örnek resmi inceleyin.
12-LAYER MASK
Layer’lar arası kompozit çalışmalarda kadrajlama, tasarımın gelişme aşamasında, tasarımın değişken yapısında Layer Mask’ların (katman maskesi) önemi tartışmasızdır.
Örnek bir belge açın ve layer’da olmasına dikkat edin. Bir seçim alanı oluşturun, Layer araç paletinden ‘Add a mask’ ikonuna tıklayarak seçimi Layer Mask’a dönüştürün. Yandaki örnek resimde gördüğünüz gibi Layer Mask’a tıklayın. Burada uygulayacağınız tüm çalışmalar, filtreler sadece maskeye uygulanarak orijinal belgeye herhangi bir etkisi olmayacaktır. Maskeye, Filter> Blur> Gaussian Blur filtresini 25 radius değerinde uygulayın. Maskın erimesiyle geçişler oldukça yumuşadı. Maskeye distort filtrelerinden, artistik filtrelere kadar birçok efekti uygulayabilirsiniz. Alt tuşuna basılı tutarak mouse ile Layer Mask’ın üzerine tıklayın. Çalışma alanında gördüğünüz, maskın kendisidir. Tekrar Alt tuşu ile maska tıkladığınızda eski haline gelir. Shift tuşu ile maskeye tıkladığınızda geçiçi olarak maskeyi devre dışı bırakmış olursunuz. Command tuşu basılıyken mouse ile maskeye tıkladığınızda ise seçili (selection) duruma gelecektir.
13-BLENDING
Blending Options özellikle Photoshop 7 ile birlikte daha güçlü bir şekilde karşımızda duruyor. Photoshop içerisinde katmanlar arası geçişler, komposit çalışmalar içerisinde alternatifler sınırsız. Örnek çalışmamızı Photoshop 6 üzerinden gerçekleştireceğiz. Photoshop klasörünün Samples dosyalarından Ducky ve Dune isimli belgeleri örnekte olduğu gibi yerleştirin ve Dune layer’ına gelerek çift tıklayın. Açılan Blending Options penceresinden Blend If bölümüne göz atın. Underlying Layer bölümündeki sağdaki oku 253 değerine getirin. Dune layer’ının Ducky layer’ındaki ördeğimizin içine girdiğini göreceksiniz. Bu işlemi iptal ederek soldaki sürgüyü sağa çekerek bir deneme yapalım. Bu sefer de sevgili ördeğimiz üst layer’da duruyormuş gibi görünüyor. Sürgülerin üzerine Alt tuşuyla tıklayarak birbirinden ayırabilir ve daha hassas çalışmalar yapabilirsiniz. Sizler için bir örnek daha hazırladım, farklı etkilerle test edin.
14-LAYER SET
Photoshop 6 ile birlikte gelen Layer Set, yoğun layer karmaşasına son vermiştir. Oldukça işlevli, tasarımcılara nefes aldıran bir kolaylıkla alkış aldı. Layer araç paletinde klasör ikonu görünümünde yer alan Layer Set aracı hakkında birkaç püfümüz var. Alt tuşu ile birlikte Layer Set ikonuna tıkladığınızda karşınıza Layer Set bilgi penceresi çıkar ve hangi isimde açmak istediğinizi, layer modunu, opacity değerini doğrudan girebilirsiniz. Layer paletimizde onlarca layer olduğunu kabul ederek bu layer’ları bir Set altında toplamak istiyoruz. Aynı set altında toplamak istediğiniz layer’ları birbirine bağlayarak Layer Options ayarlarından ‘New Set From Linked’ komutunu kullanabilirsiniz.
15-LAYER’DA SAYDAMLIK
Çalışma sırasında blur, feather ile yumuşatılmış, kenarları dağınık halde piksellerden oluşan bir layer’ı seçmek, böyle bir layer’a özel efekt uygulamak bize sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Layer araç paletindeki küçük ikonlardan ‘Lock Transparency’ ile böyle bir çalışma sorunsuzca yapılabilir.
16-LAYER MASK ile GİYDİRME
Photoshop ile özel çalışmalarımızda iki layer’ı bir bardağın, bir objenin için sarılmış, girmiş gibi göstermek isteriz. Bu tür çalışmalarda özel efekt programlarının dışında, benim kullandığım bir teknik var. Giydirme yapılacak layer’ın renk kanallarındaki gri bilgisini kullanarak mask oluşturmak. Bu konuda basit bir örnek hazırladım. Çalışmanın ana sistemini aktardıktan sonra, bu tür çalışmalarda airbrush ve layer mode’larıyla farklı tekrarlar üreterek bilginizi ezberlemeden öğrenebilirsiniz. Örnek çalışmamızda iki layer’ımız var. Background’da bulunan sıvı dolu cam şişe içerisine Layer 1’de bulunan spor yapan kadın görselini giydireceğiz. Layer 1’e Transform ve perspektif uygulayarak şişenin üzerine göre ayarladım. Şişeyi dekupe ederek hazırlığımın ilk aşamasını tamamladım.
Layer 1’in gözüne tıklayarak gizleyin. Background’un Blue kanalını duplicate yaparak gri renk seviyesiyle oynadım ve son aşamada invert ettim. Alpha kanalları, siyah ile beyazın saydamlık bilgisini taşıdığından layer mask’ta kullanmak için açık tonlu pikseller gerektiğinden invert yaptım. Hazırladığım path’i seçili duruma getirip Select menüsünden inverse komutuyla seçimi tersine çevirdim ve Blue copy kanalını siyah ile doldurdum. RGB kanala tıklayarak gizlediğim Layer1’i tekrar aktif hale getirdim. Select menüsünden Load Selection’ı açarak Channel sekmesinden Blue copy kanalını seçtim ve kapattım. Oluşan seçim alanını Layer Mask olarak kullanmam gerektiğinden seçimi mask olarak atadım.
17-LAYER MODE’LARIYLA TEK RENK HAKİMİYETİ
Photoshop içerisinde renkli bir görseli ilk önce Grayscale moduna çevirdikten sonra Duotone ile bir ya da en fazla 4 rengin karışımı ile özel efektler üretebilme imkânımız var. Bu çözümün yanında basit bir önerimiz daha söz konusu: Layer Mode’larından Luminosity ve Color seçeneklerini bu tür çalışmalarda kullanabilirsiniz. Örnek resimde Layer2’nin yapısını inceleyin.
18-PURGE
Tarihte bir RAM canavarı varsa, Photoshop’ta bunlardan bir tanesi. Yoğun çalışmalarda, kopyalanan öğelerden, yapılan işlemlerden dolayı History aracının dolması, kullanılan belleğin azalmasıyla Photoshop’un performansında azalma görülür. Edit menüsü altında bulunan Purge’e baktığımızda dört seçenek görürüz: Undo geri alma işlemlerini, Clipboard; kopyalama yapıştırma yaptığımız Clipboard hafızayı, Histories history paletindeki listeyi resetleyerek hafızadan siler. All seçeneği ise hepsini birden resetleyerek RAM’de yer kaplayan bilgileri silerek boşaltır.
19-PRESET MANAGER
Photoshop klasörünün içine baktığınızda, Preset isimli bir dosya görürsünüz. Bu dosya içinde yer alanlar Photoshop’un can damarlarını oluşturmaktadır. Özellikle Patterns klasörü hiç farkında olmadan onlarca megabayta ulaşmış olabilir. Özel kütüphane kaynakları Internet’te ücretsiz olarak dağıtılıyor. Edit menüsü altında bulunan Preset Manager aracılığıyla dışarıdan ihraç ettiğiniz kaynakları buradan Photoshop’a dahil edebilir, yönetimini buradan yapabilirsiniz.
20-ADJUSTMENT LAYER
Bu ay dergiyle birlikte verdiğimiz ek kitapçıkta Adjustment Layer’a yer vermeme rağmen, genel Photoshop püfleri içerisinde yer almalı diye düşündüm. Layer menüsünden ve Layer araç paletinden ulaşabileceğiniz adjustment layer’la renkler üzerinde istediğiniz kontrolleri ve değişiklikleri yapabilir, istediğiniz zaman geri dönebilir ya da iptal edebilirsiniz. Orijinal belgenizde hiçbir etki ve değişiklikte bulunmadan, denemeler içerisinde farklı etkiler oluşturabilirsiniz.
21-PRATİK SEÇİMLER
Photoshop içerisinde layer’da, Alpha kanallarında yer alan pikselleri hızlı ve pratik bir biçimde seçmek için klavyeden command tuşu basılı durumdayken mouse ile layer’a, alpha kanalına, path’e tıkladığınızda seçim gerçekleşir. Layer’ları ve Alpha kanalındaki maskeyi Select menüsünden Load Selection’ı kullanarak da Layer ve Alpha kanalını seçili duruma getirebilirsiniz.
22-TRANSFORM SELECTION
Seçim alanını istediğiniz biçimde büyütüp, açı verebilir, perspektif etkisi yaratabilirsiniz. Özel gölgeleme tekniklerinde, aynı forma sahip farklı büyüklükteki nesneler için kullanabileceğiniz bir araç. Selection menüsü altında bulunan Transform Selection ancak çalışma alanında bir seçim olduğunda aktif hale gelir.
23-COPY MERGED
Photoshop harikalarından bir tanesi daha. Özellikle benim çok pratik kullanımından dolayı sık sık başvurduğum bir araç. Onlarca layer’lı bir çalışmanızda ister tüm alanı, ister bir bölümünü seçip, seçim alanı içerisinde kalan gizlenmiş layer’ları görmeyen sadece aktif olan layer’ları gören Copy Merged komutu uygulandığında seçim alanı içerisinde kalan tüm layerlara, Flatten Image komutu uygulayarak hafızasında layer’ları birleştirerek kopyalar ve istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.
24-ARRANGE
Diğer programlarda çok sık kullandığımız, nesneler arasında yer değişikliği yaparız. Birbirlerinin altına ya da üstüne taşımak, bazen en alta bazen de en üste taşıma yaparız. Photoshop programında bunu genelde elle grçekleştiririz. Ama Photoshop içersinde de böyle bir araç ve komut dizini var. Layer menüsü altında bulunan Arrange sekmesinde layerlı bir çalışma belgesinde herhangi bir layer’ı diğer bir layer’ın altına, üstüne yada en üste taşıma gibi komutları bulunmakta.
25-YAZILI VE SESLİ MESAJ
Çalışmanızı bitirdiniz ve sizden sonra başka bir arkadaşınız bıraktığınız yerden devam edecek ya da Photoshop dökümanını başka bir yere gönderiyorsunuz.
Photoshop belgesinin içine doğrudan kendi sesinizle not bırakmaya ne dersiniz? Toolbox üzerinde bulunan bu iki araç ile gerekli notları aktarabilirsiniz.
26-APPLY IMAGE
Alpha kanallarını yoğun kullananlar için harika bir püfümüz var. Bu püfü birlikte yapmak için herhangi bir görsel açın ve iki alpha kanalı yaratın. Alpha 1’de özel bir desen olsun, Alpha 2’de ise mask görevi görecek. Benim örneğimde olduğu gibi feather verilerek oluşturulmuş bir küre olabilir. Çalışmanızı kanallarda bitirdikten sonra RGB kanala tıklayın. Image> Apply Image’ı açın. Örnek resimdeki Apply Image değerlerini girin. Preview seçeneği aktif olduğunda değişen değerler hemen çalışma dokümanında görünür. Önemli ve etkili bir araç olan Apply Images, çoğunlukla Photoshop kullanıcılarının gözden kaçırdığı bir nokta. Çalışmayı layer kullanmadan yaptık. Bir de Apply Image’ı iki layer ve Alpha kanalında bir maske görevini görecek şekilde kullandığımızda yine etkili bir sonuç alabiliriz.
27-SEÇİMİ PATH’E DÖNÜŞTÜRME
Path denilince hemen dekupaj akla geliyor. Photoshop yeni yaptığı atakla uzun ve zahmetli path çizimlerini geride bıraktıracak. Biz yine de geriye giderek halen sorunların çıktığı birkaç noktanın altını çizeceğiz.
Örnek çalışmamızda etrafı oldukça temiz bir ördeğimiz var. Magic Wand aracıyla uygun tolerans değerinde beyaz alanı seçerek seçimi inverst komutuyla tersine çevirdik. Ördeğimizin kenarlarında piksellerden dolayı kırıklı bir seçim elde ettik. Bu kırıklıkları gidermek için Select>Modify>Smooth değerine gireceğiniz piksel değeri kadar hatlar yumuşayacaktır. Ardından yine aynı bölümden Contract komutuyla 1 piksel değerinde içe doğru seçimi daralttığımızda temiz bir görüntü elde ederiz. Var olan seçimi Path’e dönüştürmek için Window>Show Paths’i açarak options sekmesinden Make Work Path komutunu verin. Tolerans değerine 0.5 değerini girin. Path paletinde isimsiz bir path oluştu, Work Path yazan yazının üzerine çift tıklayın ve bir isim vererek kaydedin. Aksi takdirde path aracıyla çizim yapmaya başladığınızda isimsiz path’iniz silinebilir. Var olan path’ini ister kopyalayarak ister File>Export>Paths to Illustrator komutya vektörel bir programa taşıyabilirsiniz.
28-STROKE PATH
Path paletinde var olan path’i bir yol olarak kabul edip, Photoshop bizim belirlediğimiz toolbox araçlardan (boyama, rötuş) birisiyle path boyunca otomatik bir şekilde önceden girilmiş değerler doğrultusunda dolaşarak müdehale eder. Stroke Path’in komutsal yönetiminin yanında pratik kullanımlar vardır. Örnek resimde gördüğünüz gibi çalışma alanı içersinde aktif bir path var ve toolbox’ta seçilmiş bir airbrush boyama aracı. Airbrush için gerekli değerler girilmişse, (fırça büyüklüğü, opacity, renk gibi) klavyeden enter tuşuna bir kere basmanız yeterli olacaktır. Eğer toolbox’ta airbrush ya da başka bir boyama aracı değil de path, zoom, move gibi araçlar varsa, command tuşu basılı durumda iken enter tuşuna basmanız path’i selection olarak aktif hale getirecektir.
29-TIFF FORMATINDA CLIPPING PATH
Photoshop içinde yaptığımız dekupajları FreeHand programına TIFF formatında Clipping Path özelliğinde kaydedip aktarabiliyoruz. EPS formatında Clipping Path daha kolay ve daha bilinir ama FreeHand programı içersinde sorunsuzca film çıkışa gönderilebiliyor.
30-CONTACT SHEET II
Özel bir katologlama sistemi. File menüsü altında, Automate seçeneğinde bulunan Contact Sheet II sürekli karıştırdığımız, aradığımızı bulamadığımız görsel kütüphanemiz içinde ön görüntülü katologlama yaparak bizi hem zaman kaybından hem de stresten kurtarır. Contact Sheet penceresini incelersek Source Folder butonunda katologlama yapılacak dosya dizinini tanımlatıyoruz. Document bölümünde ise kataloglama yapılacak sayfa ölçülerini ve çözünürlük değeri tanımlanıyor. Thumbnails bölümünde ise sayfa ölçülerini belirttiğimiz alana yatayda ve dikeyde kaç bölümden oluşacağını, bir sayfamızda kaç görsel olması gerektiğine karar veriyoruz. En son bölümde görsellerimizin altında dosya isimlerinin hangi karakterde, kaç puntoda yazılacağını belirliyoruz. Kataloglama işlemi tanımladığınız dosya dizinindeki görseller bitene kadar devam eder. Sayfa doldukça Photoshop yeni bir sayfa açarak devam eder. Çalışma bittiğinde istediğiniz formatta saklayabilir veya baskılarını yaparak arşivleyebilirsiniz. Katologlama sırasında dosya isimlerini yazdığından aramak, bulmak çok daha kolay olacaktır.
31-LAYER MODE’LARIYLA ÖZEL EFEKTLER
Layer Mode’larının birbirleriyle çarpıştırılması sonucu hoş görüntüler elde edebilirsiniz. Bu çalışmamızı RGB renk modunda uygulayacağız. Herhangi bir görsel açın, görselimiz RGB değilse Image/Mode sekmesinden RGB renk modunu seçerek dönüştürün. Son kontrollerden sonra çalışmaya başlayabiliriz. Görselimize Image/Adjust/ Invert komutunu uygulayın. Background’da bulunan çalışmamızı yeni bir layer olarak çoğaltın. Layer modunu Difference seçeneğine getirerek, Toolbox’tan Airbrush aracına tıklayın. İstediğiniz fırça büyüklüğünde ve her seferinde farklı renk tonlarında boyamalar yapın. Bu şekilde farklı alternatifler üretebilirsiniz. Çalışmanızı Offset baskı tekniğinde kullanmak isterseniz tüm layer’ları birleştirdikten sonra CMYK renk formatına çevirerek yerleştirebilirsiniz.
32-QUICK MASK-1
Quick Mask çalışma alanında bir seçili alan olması durumunda klavyeden -Q- harfine basarak devreye giren ve bu alan üzerinde Brush araçlarıyla boyayarak alan ekleme ve çıkarma yapabileceğimiz bir tekniği bize sunar. Bunun yanında var olan bir seçili alanı Quick maska dönüştürdüğümüzde uyguladığımız Distort filtreleri sayesinde farklı görünümler elde edebiliriz. Örnek görselimizde bir seçili alan yaratıp (1) onu Quick Maska çevirdik (2) ve Distort'tan Wave Efektini uygulayarak görselimizde bordür oluşturduk (3). Sonra da var olan Quick Mask’ı tekrar klavyeden -Q- harfine basarak seçili duruma getirdik. Seçili alandan yararlanarak görselimizin dış alanını boşaltarak Layer Style’den farklı etkilerde bulunduk.
33-QUICK MASK-2
CMYK renk formatında bir görsele RGB renk formatında çalışan filtreleri uygulayamazsınız. CMYK formatında iken, Alpha kanalında yapılan çalışmalara RGB renk kanalında çalışan filtrelerden bazıları uygulanabilir, Quick Mask'ta da RGB renk kanalında çalışan filtre gruplarından bazılarını çalıştıralabilir, seçili alan uygulayarak, seçim alanını Quick Mask'tan çıkardıktan sonra renk araçlarıyla veya tercih ettiğiniz farklı araçlarla müdahale edebilirsiniz. Etkisi görsele direkt uygulanmasından daha iyi olmaz ama gereksiz yere RGB-CMYK dönüşümlerinin önüne geçebilir.
34-LAYER OPACITY DEĞERİ DÜŞTÜĞÜNDE DİKKAT!
Photoshop içerisinde sıklıkla kullanılan Auto Select Layer seçeneği ne yazık ki her opacity değerinde çalışmıyor. Layer’ın opacity değeri 50’nin altına düştüğünde Auto Select Layer opacity değeri düşük layer’ı görmeyerek direkt altaki layer’ı seçiyor.
35-CREATE LAYER
Örnek bir çalışma üzerinde açıklayalım. Photoshop içersinde bir yazı yazın ve drop, bevel, stroke gibi özelliklerde yazıya efekt uygulayın. Ardından Layer menüsünden Layer Style/ Create Layer komutunu uygulayın. Örnek resimde uygulama öncesi ve sonrasını gösteren ön görüntü var.
36-HASSAS RÖTUŞLAR
Servis bürodan gelen ya da kendi dia bankımızda bulunan görsel fotoğraflarda istediğimiz gibi renk tonlamalarını yakalayamayız. Özellik insan yüzlerinde ışık patlamaları, gözlerin etrafında yoğun gölgeler istemeyen sonuçlar yaratır. Deformasyona uğratmadan, bölgedeki piksellerin tonuyla oynayan Dodge ve Burn Tool araçları bazen hayat kurtarır. Örnek resmimizde Dodge Tool ile resmin sağ tarafında gördüğünüz gibi tonlarını açtım. Burn Tool ile fazla ışık almış, noktası zayıf bölgelerin doygunluğunu arttırmak için kullanabilirsiniz.
37-PHOTOSHOP’TA TEL ÖRGÜ
Photoshop ile örnek resimde görmüş oduğunuz gibi basit bir tel örgü yapmaya çalışacağız. Burada yine kanallar karşımıza çıkıyor.
1. Ördeğimizin olduğu belgeyi açalım, az önce üzerinde bir dekupaj çalışması yaptığımızdan etrafında halen dekupe var.
2. Ördeğimizin Channel bölümüne bir Alpha kanalı ekleyerek filter> render> clouds filtresini uygulayalım.
3. Toolbox’taki foreground rengini beyaz yapın ve ardından filter> texture> stained glass filtresini açın. Resimdeki ön değerleri girin ve kapatın. Oluşan görselimizde kontrastlığı artırarak beyaz çizgileri net bir şekilde elde edeceğiz.
4. Levels tablosunu açın ve Input Levels bölümüne sırayla şu değerleri girin 47/0.10/255 ve kapatın.
5. Tel örgümüz nerdeyse hazır. RGB kanala tıklayarak boş bir layer açın.
6. Select menüsünden Load Selection’ı açarak Channel bölümünden Alpha 1’i seçerek pencereyi kapatın.
7. Oluşan seçili alana herhangibir renk doldurun. İsterseniz Layer Style’den Drop Shadow ile gölge verebilirsiniz.
8. Tel örgüyü istediğiniz biçimde seçerek Layer Mask’ı kullanarak kadrajlayabilirsiniz.
38-KULLANMADIĞINIZ LAYER’LARI GİZLEYEREK KAYDEDİN
Öyle çalışmalar olur ki 20-30 layer kullanmak zorunda kalır, Photoshop belgemiz yüzlerce MB oluverir. Örnek resimde gördüğünüz gibi aynı belgeyi tüm layer’ları gizleyerek kaydettiğimizde 20 MB bir farkın olduğunu görebilirsiniz. Layer Set’lerle çalıştığınızda gizleme ve gösterme çok daha kolay olacaktır.
39-PRINT OPTIONS
Photoshop 6 ile gelen File menüsü altında sinsice bekleyen baskıda büyük kolaylık sağlayan bir araç. Print options aracılığıyla baskılarınıza büyük bir kolaylık sağlıyor. Kağıdınıza göre Scale to Fit Media komutuyla deformasyona uğratmadan oranlı bir şekilde sığdırarak aldığınız baskılarda, kağıt rengini, ters yüz baskıyı ve birçok özelliği kontrol edebilirsiniz.
40-SEÇİM ALANINI LAYER YAPMAK
Background ya da bir layer’da herhangi bir araçla oluşturduğunuz seçim alanına Command+J tuş kombinasyonunu (Layer via Copy) uyguladığınızda seçim alanı içersinde kalan pikseller yeni bir layer olarak üstünde oluşur. Aynı seçim dahilinde Command+Shift+J tuş kombinasyonuyla (Layer via Cut) seçim alanı içinde kalan pikseller oradan kesilerek bir üst layer’ı oluştururlar.
41-SHIFT TUŞUYLA SÜRÜKLE BIRAK
Photoshop içerisinde aynı değerlerde iki farklı, açık durumda çalışma belgeniz olduğunu düşünelim. Bir belgeden diğerine layer’ları, linkli yada tek başına taşıma yaparken Shift tuşuna basılı tutarak taşımanız durumunda sürüklenen layer sayfaya göre hangi koordinatlarda ise taşındığı belgede de aynı koordinatlarda otomatik olarak yerleşir, sayfanın neresine bırakırsanız bırakın fark etmez.
42-HEALING BRUSH
Photoshop 7 ile birlikte gelen ve adından en çok söz ettiren yeniliklerden bir tanesi Healing Brush, Patch. Rötuşlar konusunda büyük bir kolaylık getiren araçların kullanımı da çok kolay. Eskisi gibi el ve bilek yetenekleri fazla gerektirmeyen bu araçlar bizlere önemli zaman kazandıracak. Aracı kullanmak için Stamp aracında olduğu gibi Alt tuşuna basarak dokuyu taşıyacağımız bir merkez alıyoruz, ardından gerekli yerlerin rötuşuna başlayabilirsiniz. Stamp aracından ayrılan en önemli özelliği “Clone” yapıldığı bölgenin pikselleriyle homojen bir yapıyla kaynaşması ve piksellerin renk ve doku bilgisini alarak taşınan dokuyu bu bilgiler içerisinde aktarması.
43-PATCH TOOL
Photoshop’un sayısız harikalarından biri. Doku taşıma konusunda şaşırtıcı bir yeteneğe sahip. Rötuşun yapılacağı alanı Patch Tool aracıyla çizerek belirliyorsunuz, sonra bu alana giydirmek istediğiniz dokunun üzerine seçili alanı sürüklüyorsunuz, hepsi bu kadar. Rötuş, çalışmanızın hassaslığına göre Patch Tool ile alanı belirledikten sonra Feather değeri verebiliyorsunuz.
44-SNAPSHOT
History araç paletinin içinde gizlenmiş bizi bekleyen önemli bir araç. Bildiğiniz gibi History araç paleti yaptığımız işlemleri tek tek hafızasına alarak istenildiğinde geri alıp, sonra tekrar çalışmaya başlayabildiğimiz bir araç. Çalışma içinde oluşturduğumuz etkilerde karar veremediğimizde, devam ederek farklı etkiler yakalamak istediğimiz olur. Böyle bir karar öncesi çalışma ekranımızın ve layer’ların tüm özellikleriyle aynı belge içerisinde bir yedeğini alarak çalışmanın sonunda karşılaştırmasını yapmak için History araç paletindeki Snapshot’ı kullanmak oldukça pratik bir çözümdür.
45-PRATİK LAYER KOPYALAMA
Photoshop’ta içinde bulunduğunuz layer’ın kopyasını üretmek için çok basit bir önerimiz var. Layer’da iken klavyeden alt tuşuna basarken yönlendirme oklarından herhangi birine bir kere basmanız yeterli.
46-LAYER BİRLEŞTİRME
Layer paletimizde, çalışmanın netleştiği bir noktada onlarca Layer’ımızı birbirleriyle birleştirir çalışmayı toparlarız. Menüden ve layer options’tan birleştirmeleri kontrol edebileceğimiz gibi klavyeden de gerekli ayarlamaları yapabiliriz.
Command+E tuş kombinasyonuyla aktif olan layer bir altındaki layer’la birleşir. Command+Shift+E, komutunu verebilmek için aktif bir layer’da olmanız gerekiyor. Layer araç paletinde gizlenmiş layer’Iarın dışında tüm layer’ları birleştirir. Background layer’ında iken verilirse tüm layer’lar background’da bütünleşir. Birbirine link’lenmiş layer’ların hepsini Command+E ile bir kerede birleştirebilirsiniz.
47-TOOL BOX RENK KONTROLÜ
Çalışmalarımız sırasında tool box’taki foreground ve background renklerini resetler, yer değiştirir, çalışma alanı içersinden damlalık aracıyla renk örneği alırız. Tool Box renklerini resetlemek için klavyeden ‘D’ tuşuna bir kere basmanız durumunda renkler siyah ve beyaza döner, ‘X’ tuşuna bastığınızda foreground ile background renkleri yer değiştirir.
Damlalık ikonuna tıkladıktan sonra alt tuşuyla örnek bir görsele tıkladığında background rengi için örnek alırız. Shift tuşuyla tıkladığımızda ‘Point Sample’lar bırakır, renk düzeltmelerinde çalışma alanının renk dağılımını info araç paletinden kontrol edebiliriz.
Swatches renk paletinden örnek alırken, background için command tuşuna basarak tıklamanız gerekmektedir. Alt tuşuyla swatches renk paletine tıkladığımız, mouse’un kursörü makas’a dönüşerek tıklanan rengi oradan keserek alıyor.
48-GRADIENT MAP
Photoshop 7 içinde özel renklerden oluşan efekt çalışmalarınızda etkili bir araç. Image/ Adjustment/ Gradient Map’i açtığınızda bir degrade çalışması yapıyor hissini verecektir. Özel oluşturabileceğiniz renkler, bazı durumlarda ‘Reverse’ ile zıt kombinasyonlarla etkili ve kolay bir sonuç için kullanılabilir.
49-HISTORY BRUSH
Hazır görsellerinizden bir tanesini açın. Örneğimizin algılanması için üzerine, layer açmaya gerek yok, renklerini sizin belirleyeceğiniz bir Clouds filtresi uygulayın. Ardından Toolbox’tan History Brush’ı seçerek örnek resimdeki değerlerde fırçanızı kullanın. History Brush, son kaydedileni hafızasında tuttuğundan tekrar onu geri aktarırken özel layer mode’larını kullanmamız sonucu hoş çalışmalar elde ediyoruz. Layer Modu’nu Normal’e getirdiğimizde direkt son kaydedilen pikseller fırçanın müdahale ettiği noktalarda ortaya çıkar.

12 Temmuz 2008 Cumartesi

Photoshop İle Lazer Yapımı

250x50 px boyutlarında ve background rengi siyah olan yeni bir dosya oluşturun..
Yeni bir Layer oluşturun, Rectangular Marque Tool ile yandaki gibi bir alan seçin. Edit >Fill ile #FF0000 kırmızı bir renk ile seçim alanını doldurun. Ctrl+D ile seçim modundan çıkın. Hemen ardından bu Layer'ı Duplicate Layer komutu ile bu Layer'ın 4 kopyasını oluşturun.
Layer5'e Filter >Blur >Gaussian Blur uygulayın değerini 10 olarak girin.
Layer4'e Filter >Blur >Guassian Blur değeri 8 olucak.
Layer3'e Filet >Blur >Guassian Blur değeri 6
Layer2'ye Filter >Blur >Guassian Blur değeri 4
Layer1'e Filter >Blur >Guassian Blur değeri 2
Ve işlemimiz bitti, çalışmamız tamam.

Parlak buton yapımı

Yeni bir Photoshop dosyası açın ve yandaki gibi mavimsi bir arkaplan rengi seçin. Çalışma alanına Ellipse Tool ile bir daire çizin.
Layer Style iletişim penceresini açın ve sırasyla efektlerimizi uygulayalım. Drop Shadow uygulayın değerleri yanda belirtilmiştir.
Inner Shadow değişiklikleri yandaki gibi olmalıdır.
Outer Glow uygulayın Renk olarak siyah veya koyu mavi bir renk seçin.
Inner Glow değişiklikleri yandaki gibi olmalıdır. Renk olarak yine koyu bir mavi renk seçin.
Color Overlay uygulayın #75B4F4 kodlu bir renk verin. Son olarak ise Stroke uygulayın.
Sonuç yandaki gibi olmalıdır.
Hiç hızımızı kesmeden devam edelim. Daire ye ait olan Layeri CTRL ile birlikte seçin. Select > Modify > Expand yolunu takip edin. Expand By değerini 3px olarak girin.
Yeni bir Layer oluşturun. Gradient Tool ile biri tarafı koyu mavi diğer tarafı beyaz olan bir Gradient ile Seçili alanı doldurun. Yandaki görüntüyü elde etmelisiniz.
Son olarak yandaki resimde beyaz parlaklığı temsil eden bölgede olduğu gibi Ellipse Tool ile bir alan seçin içini beyaz ile doldurun. Opacity değerinide %30 yapın. Son hali yandaki gibi olmalıdır

Özel Brush Yapımı

Photoshop kullanırken işinizi kolaylaştırmak için veya başka amaçlar için kendi fırçalarınızı yapabilirsiniz. Bu pekde zor bir olay değil, İlk önce yeni bir psd dökümanı açın ve background renginide transparent olarak değiştirin. Çalışma alanınıza yüksek oranda zoom yapın ve Pencil Tool ile yandaki gibi bir şekil çizin.
Şeklimizi çizdiğimize göre artık bunun bir Brush olduğunu belirtebiliriz. Edit > Define Brush Preset komutuna tıklayın yandaki gibi bir iletişim penceresi açılacaktır. Name alanına Brush (fırça) ismini girin ve Ok butonuna tıklayın.
Şimdi yeni bir psd dosyası açın, Brush Tool a tıklayın hemen ardından üst menüde çıkan Brush butonuna tıklayın ve yandaki gibi bizim oluşturduğumuz yeni fırçayı seçin.
Fırçayı seçtikten sonra çalışma alanınızda istediğiniz şekilde fırçanızı kullanabilirsiniz.

Müzik Playerı Yapımı

250x150px boyutlarında yeni bir psd dökümanı oluşturun. Rounded Rectangule Tool ile Radius değeri 10px olan ve yandaki boyutlara yakın bir dikdörtgen çizin. Direct Selection ile (T iconun yanında) Anchor Pointleri çekiştirin ve kontrol çizgisinin üzerinde iken sağ tuşa tıklayın Add Anchor Point ile ok işareti ile belirtilen 4 yeni noktayı ekleyin. Genel modellemeyi bitirdikten sonra Layer menüsüne gelin dikdörtgene ait olan Layer'ın üzerinde sağ tıklayın Rasterize Layer yapın.
Layer Menüsünün altında bulunan Layer Style'i açın, yandaki ve aşağıdaki işlemleri uygulayın.Drop Shadow ayarları
Bevel and Emboss ayarları
Texture ayarları, burada ok işareti ile belirtilen L şeklindeki Taxtureyi siz kendiniz yapacaksınız. Bunun nasıl yapıldığını "Resim Üzerine Kare Kutular Ekleme" isimli örnekte anlatmıştık.
Satin ayarları
Gradient Overlay ayarlarını da yaptıktan sonra okey diyerek işlemi bitiriyoruz.
Sonuç yandaki gibi olmalıdır.
Marquee Tool ile yandaki gibi bir alanı seçin ve Gradient Tool ile açık yeşil renklerle içini doldurun. Outer Glow ve Stroke uygulayın. Pixel fontları kullanarak yandaki gibi bir yazı yazın.
Rounded Rectangle Tool ile Radius değeri 3px olan bir dikdörtgen çizin.
Bevel and Emboss uygulayın
Siyah renkli dikdörtgene ait olan Layer'ı seçin Select >Modify >Contact değerini 5px olarak değiştirin ve yeni bir Layer oluşturun. Edit >Fill ile içini doldurun. Layer Style gelin Gradient Overlay, Stroke, Other Glow ve Inner Glow uygulayarak yandaki görüntüyü yakalamaya çalışın.
Yeni bir Layer oluşturun ve Zoom değerini 650-700 civarına getirin. Pencil Tool, Brush Size 1px yaparak yandaki gibi bir güç simgesi çizin.
Pixel fontlarla yazmak istediğiniz yazıyı yazın. Duplicate Layer ile bir kopyasını oluşturun tüm harflerin yerine 8 yazın. Opacity değerini 40 yapın.
Tekrar Zoom yapın ve Pencil Tool ile yandaki gibi ses kontrol ve ses hareketini gösteren bölümü çizin.
Siyah renkde bir daire çizn ve Layer Style gelerek Stroke uygulayın Strok tipini Gradient yapın. Siyah dairenin tam ortasına gri tonda Gradient ile dolduruyoruz. Play, stop ve pause butnlarını zoom yaparak Pencil Tool ile çiziyoruz. Biraz zahmetli ama sonuç gerçek iştah açıcı oluyor. Örnekteki renk değerlerini almak için psd dosyasını indirebilirsiniz.Müzik Player.RAR

Komik Smiley Yapımı

Web sitelerinin forumlarında sıksık gördüğümüz smilie yapmak aslında çok kolay bir iş. Tek önemli nokta Zoom yapmak gerekiyor aynı icon tasarımı yapmak için kullanılan programlardaki mantık gibi. 15x15px boyutlarında ve Transparent bir dökümen açın. Zoom değerini 1600 yapın (en altta solda). Pencil Tool ile yanda görüldüğü gibi bir daire çizin.
Foreground rengini #FFCE00 yapın ve tekrar Pencil Tool ile dairenin içini boyayın.
Sıra geldi yüze bir ifade vermeye ben yandaki gibi bir ifade verdim. Siz istediğiniz gibi bir ifade verebilirsiniz.

Kartvizit çizimi

Yeni bir Photoshop dosyası açın. Rounded Rectangle Tool ile Radius değeri 7px olan ve #C3C8D2 renk koduna sahip bir renk tonu seçin, yanda gördüğünüz gibi bir dikdörtgen çizin.
Çok basit bir şekilde yandaki gibi kart vizitimzin içini dolduruyoruz. Ben örnek olsun amacıyla pek fazla uğraşmadım siz istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Hemen ardından Layer menüsüne gelerek burada bulunan Layer ların hepsini yandaki gibi birleştirin. Sadece Bacground kalsın.
Edit > Transform > Perspective ile yandaki gibi karvizitin üst kısmını daraltın ve Enter ile işlemi tamamlayın.
Edit > Transform > Scale (CTR + T) ile kartviziti daratltın.
Edit > Transform > Rotate komutu ile yandaki gibi hafifçe kartviziti döndürün.
Son olarak karvizite yandaki gibi bir kalınlık vermek için Layer Style menüsünden Drop Shadow uygulayın. Distance ve Size değerlerini 2, Opacacity değerini 100 yapın ve renk olarakda karvizitin gövdesindeki rengin biraz daha koyusunu seçin. Hepsi bukadar kolay gelsin

Kablo yapımı

Inter Face (internet arayüzü) yapımında çok işe yarayabilecek bir uygulama. Kablo görünümlü eğriler oluşturacağız. Hemen yeni bir psd dökümanı açın. Layer menüsünden yeni bir Layer oluşturun ve Pen Tool aracına tıklayın. En üstte bulunan Tab panelde bu araca ait ayrlama bölümü çıkacaktır. Buradan Paths ı ve Pen Tool u seçin. Daha sonra çalışma alanınıza yandaki gibi bir eğri çizin. Eğri üzerinde değişiklik yapmak için, Direct Selection Tool u kullanın.
Burası biraz karışık gelebilir. Brush Tool u seçin buradan 5px çapında bir fırça seçin. Foreground rengini #FFFFFF beyaz olarak değiştirin. Derect Selection aracını seçin ve çalışma alnındaki yolun (Path) üzerinde sağ tuşa tıklayın. Bir menü açılacaktır. Bu pencereden Stroke Path a, açılan pencereden de Brush ı seçin. Yandaki gibi bir görüntü elde etmiş olmalısınız. Artık yolu silebiliriz. Layer menüsünden Paths altından silmeniz mümkündür.
Şimdi bu eğrimizi görselleştirmeye geçebiliriz. Layer Style iletişim penceresini açın. İlk önce Drop Shadow uygulayın gerekli değerler yanda belirtilmiştir.
Kablonun kenarlarında bir gölgelik oluşturmak için Inner Glow uygulayın. Gerekli değerler yandaki gibidir.
Sıra geldi son adıma, burada da Bevel and Emboss uygulayın. Değerler yandaki gibidir.
Gelelim sonuca, bizim anlattığımız en üstte duran sade beyaz olanıdır. Diğerlerinin üzerinde çizgiler var. Bu çizgilerin nasıl yapıldığını anlatmayacağım onu siz kendiniz öğrenin :) biraz PhotoShop bilgisi olanların hemen yaptığına eminim. Kolay gelsin

Göz Rengi Oluşturma

evvet göz rengi değişikliğini anlatıyorum.bu resmi hazırlarken Dream Theater - Home ve The Spirits Carries On dinledim bunu da belirtiyim dedim Başlayalım.1)İlk önce koccaman bir göz buluyoruz (milla jovovich ellerinizden öper)(1.jpg)2)Sonra quick mask ile gözün renkli kısımlarını seçiyoruz.(Q kısayolu ile)3)Seçtiğimiz alanı hue&saturation (ctrl+u) menüsünde colorize seçeneğini işaretleyerek değerler ile renk değişimine uğratıyoruz.ben morumsu bir mavi renk seçtim(2.jpg)Aynı yöntemle pek çok şeyin rengini değiştirebilirsinizİşte hepsi bu kadar Sormak istedikleriniz için pm bekliyorum.yara izi de yolda.şimdilik byz.

Gölge Yapımı

Arşivimden gölgeleme yapmak istediğim bir resim seçiyorum. Burada bir şeyi belirtmekte fayda var yandaki resimde karakter ayrı bir Layer, background ayrı bir Layer.
Layer menüsüne gelin ve karaktere ait Layer'ın üzerinde sağ tıklayın Duplicate Layer ile bir kopyasını oluşturun. Oluşturduğunuz bu Layer'ı seçili hale getirin, Gradient Tool ile yandaki gibi bir tarafı gri diğer tarafı beyaz renklerle doldurun. CTRL+D ile seçimi kaldırın.
Edit >Transform >Perspective ile üst tarafı biraz daraltın, Edit >Transform >Distort ile yandaki görünümü vericek şekilde kontrol noktalarını çekiştirin.
Filter >Blur >Guassian Blur uygulayın Radius değerini 2,5 olarak değiştirin. Bir üst resimde Gölgeye ait Layer modelin üzerinde duruyor bu Layer'ı, Layer menüsünde sürüklemek suretiyle bir alta çekin. Gölgeleme işlemimiz buka

Gerçekçi Su Damlası Efekti Oluşturma

Herhangi bir çiçek resmi açın. Ben yandaki gibi bir dosya açtım.
Polygonal Lasso Tool ile yanda görüldüğü gibi bir alan seçin.Select >Modify >Smooth 6-7 gibi bir değer girin. Layer paneline gelerek çiçek resminin üzerinde sağ tuş >Layer via Copy diyerek bu alanı kopyalayın.
Add a Layer Syle'e geleek Blending Option ayarlarını yandaki resimde mavi ile gösterilen bölgeleri değiştirin.
Drop Shadow sekmesini işaretleyin ve gerekli değişiklikleri yandaki gibi yapın.
Yine aynı şekilde Inner Shadow parametrelerinide yandaki gibi ayarliyalım.
Inner Glow ayarlarınıda yandaki gibi yapalım.
Son olarak da Bevel and Emboss parametrelerini yandaki resimde mavi ile belirtilen kısımlarını değiştirelim.
New Style diyerek bu ayarları daha sonra kullanmak üzere kayıt edin. Ok butonuna tıklayarak bu değişiklikleri uygulayın. Sonuç yandaki gibi olmalıdır.

Foto Montaj Tekniği

Biraz Photoshop un niğmetlerinden yararlanarak değişik bir çalışma yapalım. Yanda gördüğünüz gibi iki resim var biri zenci bir rap sanatçısı diğeri de bir kurt. Bu iki resmi birleştirip oldukça farklı bir görüntü elde etmeye çalışacağız. Buna foto montaj diyebiliriz, hadi bakalım becerebilecekmiyiz görelim.
İlk önce kurt resminin Opacity değerini düşürüyoruz, böylece alttaki resmi görüp istediğimiz konuma getiriyoruz. Sonra eski haline tekrar getirin. Kurt resmine ait olan Layer ı seçin ve Layer menüsünün altında bulunan Add vector Mask butonuna tıklayın.
Gelelim bu uygulamanın püf noktasına vector mask ı ekledikten sonra Brush Tool a tıklayın, kenarları yumuşak bir fırça seçin ve fırça boyutunu 100 yapın. Foreground Color da #000000 siyah olmalıdır. Şimdi fırçayı yavaş yavaş kurt resminin üzerinde gezdirmeye başlayın, yandaki resimdeki görünümü elde edene kadar kenarları fırça ile silin. Yandaki resim bitmiş gibi gözüksede henüz bitmiş değil.
Image > Adjustments > Hue ile zencinin ten rengi ile kurt resminin renk tonlarının özleşmesini sağlayın. Ben her ikisinide siyah beyaz olucak şekilde değiştirdim. Bu yöntemi kullanarak çok farklı görüntüler elde edebilirsiniz.

Foto Montaj Tekniği

Biraz Photoshop un niğmetlerinden yararlanarak değişik bir çalışma yapalım. Yanda gördüğünüz gibi iki resim var biri zenci bir rap sanatçısı diğeri de bir kurt. Bu iki resmi birleştirip oldukça farklı bir görüntü elde etmeye çalışacağız. Buna foto montaj diyebiliriz, hadi bakalım becerebilecekmiyiz görelim.
İlk önce kurt resminin Opacity değerini düşürüyoruz, böylece alttaki resmi görüp istediğimiz konuma getiriyoruz. Sonra eski haline tekrar getirin. Kurt resmine ait olan Layer ı seçin ve Layer menüsünün altında bulunan Add vector Mask butonuna tıklayın.
Gelelim bu uygulamanın püf noktasına vector mask ı ekledikten sonra Brush Tool a tıklayın, kenarları yumuşak bir fırça seçin ve fırça boyutunu 100 yapın. Foreground Color da #000000 siyah olmalıdır. Şimdi fırçayı yavaş yavaş kurt resminin üzerinde gezdirmeye başlayın, yandaki resimdeki görünümü elde edene kadar kenarları fırça ile silin. Yandaki resim bitmiş gibi gözüksede henüz bitmiş değil.
Image > Adjustments > Hue ile zencinin ten rengi ile kurt resminin renk tonlarının özleşmesini sağlayın. Ben her ikisinide siyah beyaz olucak şekilde değiştirdim. Bu yöntemi kullanarak çok farklı görüntüler elde edebilirsiniz.

Expert metal yazı

Slm Arkadaşlar.Bu yazımda metal yazı yazmayı anlatacağım.İlk Olarak File/New diyerek amaçlarımıza uygun bir sayfa oluşturuyoruz. Yeni oluştur durduğumuz Sayfaya yeni bir “Layer” ekliyoruz. (Layer Penceresinin sağ alt kısmında tuşa basarak)Daha Sonra Text aracını seçerek istediğimiz bir yazıyı oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz Layer’a sağ tıklayarak “Blending Options” seçeneğini seçiyoruz. Buradan sonraki kısmı resimle anlatmaya çalışacağım. 1. Drop Shadow2. Inner Shadow3. Outer Glow4. Inner Glow5. Bevel & Emboss6. Contour7. Contour Editor8. Texture

9. Satin10. Color Overlay11. Stroke12. Son13. Kaydet

Eskitme yazı

Özellikle forum avatarlarında sık sık gördüğümüz eskimiş bir görünüme sahip yazıların nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım. Öncelikle yandaki gibi bir Background oluşturmalısınız. Bunun için ben Filter > Render > Clounds uyguladım. Birde başka bir Layer a Pattern ile çapraz çizgiler çizdirdim.
Hemen yazımızı yazalım. Yazıya ait olan Layer ı seçin ve Layer menüsünün üstünde bulunan açılır menüden Blending Mode > Overlay yapın. Yandaki gibi gözükmelidir. Not yandaki yazının Opacity değeri 100% dür.
Hemen Layer Style penceresini açalım ve birer birer işlemlerimizi yaparak yazımızın görüntüsünü değiştirelim. İlk önce Drop Shadow uygulayın, Değerleri yanda belirtilmiştir.
Inner Shadow ile iç gölge oluşturun değerleri yandaki gibidir.
Bevel and Emboss uygulayın değerleri yandaki gibidir.
Satin uygulayın değerleri yandaki gibidir.
Gradient Overlay uygulayın renk değerleri yandaki gibi olmalıdır.
Son olarak ise Stroke ile yazıya dış kenar çizgisi belirleyin. Renk değeri yandaki gibidir.
Sonuç yandaki gibidir. Renkleri istediğiniz gibi değiştirin. Yalnız önemli bir nokta renklerin birbiri ile uyum içine olması son derece önemlidir

Buton Oluşturma

Öncelikle 250x250px boyutlarında yeni bir PSD dökümanı oluşturun. Rectangular Marqee Tool ile 120x20px boyutlarında bir alanı seçili hale getirin.
Oluşturduğunuz bu dikdörtgenin içerisini bir renk ile doldurun. Ben siyah ile doldurdum.
Add a Layer Style 'e tıklayın buradan ilk önce Drop Shadow 'a tıklayın. Burada herhangi bir değişiklik yapmayın.
Inner Shadow uygulayın. Gerekli değişiklikler yandaki gibidir.
Inner Glow uygulayın. Gerekli değişiklikler yandaki gibidir.
Bevel and Emboss uygulayın. Gerekli değişiklikler yandaki gibidir.
Contour uygulayın. Gerekli değişiklikler yandaki gibidir.
Texture uygulayın. Gerekli değişiklikler yandaki gibidir.
Satin uygulayın. Gerekli değişiklikler yandaki gibidir.
Color Overlay ile renklendirin.
Son olarak Stroke uygulayın. Gerekli değişiklikler yanda belirtilmiştir.
Ben butonun köşesini hafifçe kesiyorum. Sizde aynı şekilde bir köşesini kesebilirsiniz.
Çalışmamızın sonucu yandaki gibi olmalıdır.

Balon Yazı

Herhangi bir efekt uygulanmadan yazılmış bir yazı ile efektler ile görselleştirilmiş yazı arasında çok fark vardır. Balon yazı adını verdiğim bu uygulamada balon gibi şişmiş yazı yapmaya çalışacağız. Yeni bir dosya açın ve yandaki gibi oval hatlara sahip bir yazı yazın. Renginide #F7CC06 olarak değişitirin.
Layer Style iletişim penceresini açın ve buradan Drop Shadow değişikliklerini yandaki gibi yapın.
Inner Glow ile kenarlardan içeriye doğru bir gölgelik oluşturun. Gerekli değişiklikler yandaki gibidir.
Pattern Overlay uygulayın. Daha önceki uygulamalarımızda Pattern nasıl yapılır anlatmıştık.
Son olarak ise Stroke uygulayın.
Bu işlemlerin sonucunda yandaki gibi bir görüntü elde edeceksiniz

Arı Peteği Görünümünde Texture Yapımı

File >New yeni bir sayfa açın ve sayfa boyutlarını 640x480px olarak değiştirin.
Renk ayarlarından Set Foreground color: #F0FF00 ve Set Backgroun color: #FF9710 şeklinde değiştirin.
Daha sonra Fitler >Render >Clouds efektini uygulayın. Yandaki görüntüyü elde etmiş olmalısınız.
Yine Filler menüsünden Texture >Stained Glass efektini uygulayın. Cell Size:5 , Border Thickness:1 ve Light İntencity:0 olarak değer giriniz.
Son olarak da Crop Tool ile boyutunu ayarlayabilirsiniz… Sonuç yandaki gibi olmalıdır.

Ahşap Texture Oluşturalım

500x500px ölçülerine sahip yeni bir döküman açın. Background rengini sarı ile kırmızı arasında bir renk ile doldurun ben #EA8E0B kodlarına sahip bir renkle doldurdum. Dolgu renklerini sarı üstte siyah arkada olucak şekilde ayarlayın. Filter >Noise >Add Noise uygulayın değerlerini yandaki gibi değiştirin.
Filter >Blur >Motion Blur uygulayın. Değerlerini yandaki gibi değiştirin.
Bu işlemler sonucunda yandaki gibi bir görüntü elde etmelisiniz.
Şimdi Layer menüsüne geliyoruz. Sağ tuşa tıklayarak açılan menüden Duplicate Layer'a tıklıyoruz. Böylece yeni bir Layer elde etmiş olduk. Opcity değerini 30 olarak değiştirin. İmage >Adjustments >Desaturate uyguluyoruz. Gri tonlara sahip bir görüntü elde etmelisiniz.
Filter >Artistic >Poster Edges uygulayın. Değerlerini yandaki gibi değiştirin. Sıra geldi ağacın budak damarlarını oluşturmaya. Filter >Liquify uyguluyoruz. Twirl isimli fırça ile alttaki gibi bir görüntü elde etmeye çalışın. Fırça boyutunu her seferinde değiştirirseniz daha gerçekçi bir görüntü elde edersiniz.
Ewet bu işlemlerin sonucunda yandaki gibi tamamen el emeğiniz olan bir ağaç kaplaması oluşturmuş olmalısınız.

3DS Max'da Kullanmak Üzere Duvar Kaplaması

Yeni bir PSD dökümanı oluşturun. Channels paneline gelerek Create a New Channel butonu ile yeni bir Alpha kanalı oluşturun ve adını Alpha Kanalı olarak değiştirin.
Alpha Kanalı'na Filter >Render >Clouds efekti uygulayın.
Channels panelinde bulunan RGB isimli kanalın üzerine tıklayın. Hemen ardından Filter >Render >Lighting Effects komutlarını uygulayın.
Lighting Effects ayarları yandaki gibi olmalıdır.
Okey diyerek işlemi tamamlayın.

3D Yazı Oluşturma

250x250px boyutlarında ve art alanı beyaz yeni bir psd dökümanı oluşturun. Yanda görüldüğü gibi iki farklı Layer halinde biri büyük biri küçük olmak üzere iki dikdörtgen oluşturun.
Küçük dikdörtgeni seçin ve Edit >Transform >Perspective ile yandaki gibi sol taraftaki kontrol noktalarını aşağıya doğru çekin.
Yukarıdaki işlemleri büyük dikdörtgene de uygulayın. Ardından Edit >Transform >Distort ile biraz sağ tarafı biraz yukarıya duğru kaldırın.
Büyük dikdörtgeni seçili hale getirin ve Gradient Tool ile yandaki gibi renklendirin. Hemen ardından küçük olan dikdörtgene aynı işlemleri uygulayın küçük, yalnız bunun renklerini çok hafif koyulaştırın.
Büyük dikdörtgeni seçin ve Layer Style >Inner Glow uygulayın gerekli değişiklik yanda belirtilmiştir.
Yeni bir dikdörtgen çizin ve gri tonlara sahip Gradient ile içini doldurun. Perspective ve Distort yardımı ile kutunun gölgesi olucak şekilde görünümünü değiştirin. Filter >Blur >Guassian Blur uygulayın Radius değerini 1 olarak değiştirin.
Kutu üzerine yazılarımızı yazdıktan sonra Rasterize Layer işlemini yapıyoruz hemen ardın Perspective ve Distort yardımı ile 3d görünümü veriyoruz. İşlemlerin sonucu yandaki gibi olmalıdır.

3D Kutu Çizimi

250x250px boyutlarında ve art alanı beyaz yeni bir psd dökümanı oluşturun. Yanda görüldüğü gibi iki farklı Layer halinde biri büyük biri küçük olmak üzere iki dikdörtgen oluşturun.
Küçük dikdörtgeni seçin ve Edit >Transform >Perspective ile yandaki gibi sol taraftaki kontrol noktalarını aşağıya doğru çekin.
Yukarıdaki işlemleri büyük dikdörtgene de uygulayın. Ardından Edit >Transform >Distort ile biraz sağ tarafı biraz yukarıya duğru kaldırın.
Büyük dikdörtgeni seçili hale getirin ve Gradient Tool ile yandaki gibi renklendirin. Hemen ardından küçük olan dikdörtgene aynı işlemleri uygulayın küçük, yalnız bunun renklerini çok hafif koyulaştırın.
Büyük dikdörtgeni seçin ve Layer Style >Inner Glow uygulayın gerekli değişiklik yanda belirtilmiştir.
Yeni bir dikdörtgen çizin ve gri tonlara sahip Gradient ile içini doldurun. Perspective ve Distort yardımı ile kutunun gölgesi olucak şekilde görünümünü değiştirin. Filter >Blur >Guassian Blur uygulayın Radius değerini 1 olarak değiştirin.
Kutu üzerine yazılarımızı yazdıktan sonra Rasterize Layer işlemini yapıyoruz hemen ardın Perspective ve Distort yardımı ile 3d görünümü veriyoruz. İşlemlerin sonucu yandaki gibi olmalıdır.

3D Görünümlü Oval Buton Uygulaması

300x300 px boyutlarında yeni bir dosya açın. Ellipse Tool ile iki daire oluşturun (Shift tuşuna basarsanız tam daire oluşacaktır) ve ikisinide merkezleyin.
Büyük dairyi seçin Layer menüsünün en altında bulunan Layer Style komutuna tıklayın Bevel and Emboss'a gelin ve yandaki değişiklikleri yapın.
Gradient Overlay parametreleri yandaki gibi olmalıdır.
Son olarakda Stroke ile kenar çizgisi oluşturuyoruz.
Bu işlemlerin sonunda yandaki görüntüyü elde etmiş olmalısınız.
Şimdi beyaz daireyi seçin Layer Syle >Outer Glow ayarlarını yandaki gibi yapın.
Inner Glow ayarlarını yine yandaki gibi değiştirin.
Bevel and Emboss ayarlarını yapıyoruz.
Gradient Overlay ile dairenin içini boyuyoruz.
Evet son işlem Stroke kullanıyoruz.
Biraz uzun gibi görünüyor fakat yapmaya başlayınca pek fazla sürmüyor kolay gelsin...

Photoshop Notlari

Selamlar..

Photoshop ile ilgili notlari bu blogda bulabilirsiniz..